arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Omgevingskwaliteit en ecosysteemdiensten toegepast op drie VLM-projecten

5 min. leestijd
Omgevingskwaliteit en ecosysteemdiensten toegepast op drie VLM-projecten

Wat houdt omgevingskwaliteit concreet in? Het INBO en het ILVO pasten de concepten omgevingskwaliteit (OKW) en ecosysteemdiensten (ESD) toe op 3 VLM-projecten: Water-Land-Schap, Belini en Voeren. Daarover zijn nu drie rapporten verschenen.

Rapport 1: Inspiratietraject voor het operationaliseren van omgevingskwaliteit en ecosysteemdiensten binnen VLM

De bevindingen van de drie VLM-cases Water-Land-Schap, Belini en Voeren werden gecombineerd met die van de pilootprojecten van het VLM-traject omgevingskwaliteit, met als resultaat 15 leerbouwstenen.

Download Rapport 1

Rapport 2: Omgevingskwaliteit en ecosysteemdiensten: een conceptuele en praktijkgerichte vergelijking van twee systeembenaderingen

Het begrip ecosysteemdiensten focust vooral op de socio-ecologische dimensie, terwijl omgevingskwaliteit ook de economische en socio-culturele dimensie meeneemt. Ondanks dit verschil, bieden beide concepten een taal voor de betrokkenen om op een interdisciplinaire en inclusieve wijze te communiceren en samen te werken.

Download Rapport 2

Rapport 3: Casus 1 Water-Land-Schap

Voor het project Water-Land-Schap werd een aangepaste omgevingskwaliteits- en ecosysteemdienstentool ontwikkeld.

Download Rapport 3

Gerelateerde artikels