arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwerpgids luwte-oases is klaar

2 min. leestijd
Cover ontwerpgids © Departement Omgeving

Steeds meer mensen voelen de behoefte om even te ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven en de overdaad aan zintuiglijke prikkels. Vooral in een dichtbebouwde omgeving is dat niet steeds vanzelfsprekend. Heel wat steden en gemeenten duiden daarom plekken aan als ‘luwte-oase’. Om het potentieel van zulke luwteplekken te vergroten, publiceerde het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid een ontwerpgids.

De ontwerpgids Luwte-oases brengt ontwerpprincipes in beeld die bijdragen aan de zintuigelijke ervaring van luwte en de ruimtelijke beleving van een contrastrijke oase. Bij het nadenken over luwte zijn ook gezondheidsvraagstukken, onthardingskansen, groenbeleving, biodiversiteit en sociale inclusie belangrijke parameters. De focus ligt met andere woorden op integrerende maatregelen, die een antwoord bieden op verschillende kernkwaliteiten voor de leefomgeving.

Door middel van ontwerpend onderzoek op cases in een landelijke en twee stedelijke omgevingen werden ontwerpprincipes verkend. Ze brengen knelpunten en potenties onder de aandacht die zich ook elders kunnen voordoen en ze bieden oplossingen die ook elders toegepast kunnen worden.

De ontwerpgids kan je hier downloaden.

 

Bron foto: Cover ontwerpgids © Departement Omgeving

Gerelateerde artikels