Overslaan en naar de inhoud gaan

Oostende koopt uniek groengebied aan het ‘Duinenkerkje’

2 min. leestijd
Oostende koopt uniek groengebied aan het ‘Duinenkerkje’

Met de aankoop van 9 hectare grond aan de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk zet de Stad Oostende een belangrijke stap vooruit bij het realiseren van een natuurgebied op deze locatie. De site aan het Duinenkerkje is een waardevol groengebied van 9 hectare grond met een grote historische waarde. De plek speelt ook een bijzondere rol in het werk van James Ensor. Stad Oostende werkt nu een projectplan uit voor de site.

Het Duinenkerkje was een van de favoriete plekken van kunstschilder baron James Ensor, die er zijn laatste rustplaats heeft. Op het einde van de 19de eeuw zette hij zich in voor het behoud van het kerkje en de duinen. Het is onder andere dankzij Ensor dat de Oostendenaar hier vandaag van een prachtig stukje natuur kan genieten.

Deze groenzone ligt vlak tegen de duinengordel. Op weinig plaatsen aan de kust is de overgang tussen de duinen en het polderlandschap zo mooi zichtbaar. De duinengordel houdt de wind tegen zodat de talrijke bezoekers op de site ten volle kunnen genieten van de zon. De overgang van duin naar polder brengt een unieke flora met zich mee, zoals zeldzame orchideeën.

Stad Oostende zal in samenwerking met het agentschap Natuur en Bos en het agentschap Onroerend Erfgoed een projectplan uitwerken voor de site.

Gerelateerde artikels