arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Paardenkerkhofstraat eerste hittebestendige straat in Mechelen

3 min. leestijd
Paardenkerkhofstraat © Stad Mechelen

De stad Mechelen heeft ambitieuze plannen voor de heraanleg van de Paardenkerkhofstraat. De straat is op hete dagen nog warmer dan andere stadsdelen. Om dat te verhelpen krijgt de Paardenkerkhofstraat een make-over met minder verharding en meer groen. De plannen werden op 14 maart toegelicht aan het publiek.

Uit onderzoek dat werd uitgevoerd in de Paardenkerkhofstraat, blijkt dat de straat een van de meest hittegevoelige straten van Mechelen is. Op heel hete dagen kan de temperatuur er tot acht graden hoger liggen dan in andere Mechelse straten en de hitte blijft ’s nachts lang hangen. Vooral voor oudere bewoners houdt dat gezondheidsrisico’s in. Om het hitte-eilandeffect in te perken, plant de stad een grondige vernieuwing van de straat mét inspraak van de bewoners.

De straat wordt opgedeeld in verschillende zone, die elk een andere herinrichting krijgen. Het deel tussen de Grote Nieuwedijkstraat en de Vooruitgangstraat wordt een woonerf. De gevels waar geen parkeervakken zijn, krijgen grotere groenvakken en de bestaande parkeerplaatsen krijgen grasbetontegels om water in de bodem te kunnen laten infiltreren. Er komen ook laadpalen voor elektrische wagens.

Richting de Welvaartstraat zal een groot deel van de bestaande verharding verdwijnen. Verharde oppervlakten houden de warmte immers lang vast. De ontharding gebeurt volgens de stad op vraag van de buurt. Er komt ook een collectieve regenwaterput. Het stuk Paardenkerkhofstraat tussen de Welvaartstraat en de Papenhofdreef ten slotte, wordt een woonerf met eenrichtingsverkeer en meer groen. Het laatste stuk, tot en met de Boerenkrijgstraat, blijft dubbelrichting maar de parkeerstroken krijgen er grotere voegen, zodat water in de bodem kan insijpelen.

“We willen met deze heraanleg weer koelte, schaduw en ruimte voor ontmoeting in deze straat krijgen”, zegt schepen van Openbare Werken Patrick Princen in Gazet van Antwerpen. “Een straat waar het aangenaam vertoeven is en die als een groen lint de verschillende parken van Nekkerspoel met elkaar verbindt. Met de vernieuwing van de straat willen we de temperatuur er significant doen dalen. Het wordt een van de eerste hittebestendige straten van de stad.”

“De voorstelling van de plannen aan de bewoners gebeurde in een constructieve en positieve sfeer”, zegt Mobiliteitsschepen Alexander Vandersmissen. “Er waren vragen over extra laadinfrastructuur, parkeervakken en fietsboxen. Die worden verder onderzocht. Maar iedereen kijkt uit naar het eindresultaat.” De werken gaan in april van start en moeten midden 2025 afgerond zijn.

 

Bron foto: Een impressie van de toekomstige Paardenkerkhofstraat. © Stad Mechelen

Gerelateerde artikels