arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Stad Antwerpen begiet jonge bomen met gezuiverd afvalwater

2 min. leestijd
Stad Antwerpen begiet jonge bomen met gezuiverd afvalwater

In 2018 testte de stad Antwerpen of het mogelijk was om bomen en planten te begieten met gezuiverd afvalwater. Zo wordt er tijdens aanhoudende droogte geen drinkbaar water verspild. Ook dit jaar neemt de stad gezuiverd afvalwater af bij Aquafin.

De extreme droogte zorgt ervoor dat jonge bomen in Antwerpse straten en parken het moeilijker hebben om te overleven. Zij zijn namelijk volop in ontwikkeling en hun wortels reiken nog niet diep genoeg om met de hittestress om te gaan. Deze nieuwe bomen zijn een belangrijke schakel om in de stad voldoende groen en verkoeling te voorzien. Daarom bewatert de groendienst ze regelmatig in de eerste twee tot drie jaar na hun aanplanting. Sinds vorig jaar gebruikt de stad alleen nog maar oppervlaktewater, opgevangen regenwater en nu dus ook gezuiverd afvalwater van Aquafin.

Aquafin verzamelt afvalwater van douches, toiletten, wasmachines, ... vanuit de gemeentelijke riolen en transporteert het naar één van de 300 zuiveringsinstallaties. Tijdens droogteperiodes vult de stad haar sproeiwagens aan de zuiveringsinstallaties op Kielsbroek, Berendrecht,  Noordersingel en Vrasene. Het gezuiverde afvalwater heeft niet dezelfde kwaliteit als drinkwater, maar kan wel perfect gebruikt worden voor bewatering langs wegen en in parken. De stad sloot een contract af met Aquafin om gezuiverd afvalwater af te nemen en spaart zo ongeveer 2500 kubieke meter leidingwater (drinkwater) uit. 

www.antwerpen.be

Gerelateerde artikels