arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Stad Leuven plant dierenbegraafplaats aan Diestseveld in Kessel-Lo

2 min. leestijd
Stad Leuven plant dierenbegraafplaats aan Diestseveld in Kessel-Lo

Afscheid nemen van een huisdier brengt heel wat verdriet met zich mee. Voor het rouwproces is het dan ook belangrijk om het huisdier een laatste rustplaats te kunnen geven. Daarom heeft stad Leuven plannen voor de aanleg van een begraafplaats voor huisdieren. 

Om Leuvenaars de kans te geven hun huisdier op een mooie manier een laatste rustplaats te geven, wordt een begraafplaats én een strooiweide voor huisdieren aangelegd. “Eigen rituelen en rouwen zijn dan heel belangrijk om met verlies om te gaan en troost te vinden,” zegt Bieke Verlinden, schepen van zorg en begraafplaatsen. De Vlaamse regelgeving staat slechts onder strikte voorwaarden toe om een huisdier te begraven in de eigen tuin. “Maar zelfs als het dier aan de voorwaarden voldoet is dat niet voor iedereen een optie. Denk maar aan bewoners van een appartement of mensen die een woning zonder tuin huren. Het wordt dan in een bos begraven of het wordt gewoon verbrand. Sommige baasjes begraven hun huisdier liever op een begraafplaats dan in hun tuin. Dankzij de dierenbegraafplaats hebben ze een plek om naar terug te gaan.”

Groene begraafplaats

Er zal wellicht niet met klassieke grafzerken gewerkt worden, maar wel met een palenstructuur waar de namen van het dier in gegraveerd kunnen worden. De stad wil zo veel mogelijk rekening houden met de natuur. “We willen alles zo natuurlijk mogelijk maken”, zegt Verlinden. “We willen geen verharding voor de padenstructuur, maar kiezen voor een gemaaid graspad. We willen een rustige plek met bescheiden gedenktekens in een groene omgeving. Slechts een deel van het perceel wordt ingericht als dierenbegraafplaats, het grootste deel blijft een natuurlijke, groene zone. Het doel is de natuurwaarde en de biodiversiteit van de plek nog te laten toenemen.”

Uiteindelijk viel de keuze op een groen en rustig gelegen terrein naast begraafplaats Diestseveld in Kessel-Lo. Het gaat om de voormalige boomgaard van het klooster van de Maristen die tot nu toe niet toegankelijk was voor het publiek.

Bron: uitvaartvlaanderen.be

Gerelateerde artikels