arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Tree worker | Opleidingstraject tot professioneel boomverzorger

10 min. leestijd

Inverde start in januari 2018 met een opleidingstraject tot professioneel boomverzorger. Het opleidingstraject Tree Worker is volledig afgestemd op het behalen van het certificaat van European Tree Worker (ETW), volgens het curriculum dat opgesteld is door de European Arboricultural Council.Inverde start in januari 2018 met een opleidingstraject tot professioneel boomverzorger. Het opleidingstraject Tree Worker is volledig afgestemd op het behalen van het certificaat van European Tree Worker (ETW), volgens het curriculum dat opgesteld is door de European Arboricultural Council.

Tree worker
Tree worker

Het opleidingstraject omvat zowel een theoretisch luik  als een praktisch luik. Na het beëindigen van je opleiding kan je aan de slag als professioneel boomverzorger en na minimum één jaar terreinervaring ben je klaar voor deelname aan het (onafhankelijke) ETW-examen.

De opleiding wordt gegeven door boomverzorgers en mensen uit het werkveld, vanuit hun eigen ervaring. Het theoretische luik van de cursus wordt in grotere groep gegeven. Voor de praktijklessen wordt er gewerkt in kleine groepjes van 12, 6 of zelfs 4 cursisten per instructeur (afhankelijk van het onderwerp).

Inverde biedt de Tree Worker-opleiding aan in twee verschillende trajecten:

 1. Een opleiding gespreid over twee jaar (telkens januari - december) met theorielessen in avondonderwijs (22 woensdagavonden buiten schoolvakanties in het eerste lesjaar, 6 dinsdagavonden buiten   schoolvakanties in het tweede lesjaar), gecombineerd met praktijklessen op donderdag en vrijdag (9 dagen in het eerste jaar, 22 dagen in het tweede lesjaar).
   
 2. Een opleiding gespreid over één jaar (januari - december) met afwisseling tussen theorie en praktijk op 40 maandagen buiten schoolvakanties, aangevuld met een vijftal zaterdagen.

Het volledige opleidingstraject Tree Worker bestaat uit volgende onderdelen:

 • Basis bomenbeheer (boomsoortkeuze, boomsoortenkennis, aanplanten, begeleidingssnoei, boomcontrole ...)
 • Klimmen in bomen - basis onderhoudssnoei
 • Reddend klimmen (Aerial rescue)
 • Kettingzaaggebruik - ECS 3 - gevorderde veltechnieken
 • Kettingzaaggebruik - ECS 4 - windval en beschadigde bomen
 • Kettingzaaggebruik - Liggend hout onder spanning
 • Examen European Chainsaw Certificate (ECC) niveau 1

Meer informatie vindt u op de website van Inverde

Gerelateerde artikels