arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlaams-Brabant zaait 73 hectare bloemen voor bijen

2 min. leestijd
Vlaams-Brabant zaait 73 hectare bloemen voor bijen

De (honing)bij is de belangrijkste bestuiver van fruit, tuinbouwgewassen en wilde planten. Daarom zetten de provincie Vlaams-Brabant, 41 gemeenten en de Regionale Landschappen zich in om, samen met de Vlaams-Brabanders, mee te helpen aan het overleven van de bij. Door het coronavirus is de geplande verdeling van de zaadzakjes door de gemeenten en de Regionale Landschappen voorlopig echter uitgesteld.

“Om honingbijen in stand te houden zijn grote gevarieerde oppervlakten bloemrijke vegetaties noodzakelijk met een aanbod aan voedselrijk stuifmeel door het ganse jaar. In onze verstedelijkte omgeving en strakke tuinen komen die steeds minder voor”, aldus Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw.

Om aan die nood tegemoet te komen, engageerden 41 gemeenten uit Vlaams-Brabant zich om via de provinciale samenaankoop bloemenzaad te kopen. De gemeenten zullen deze 18.000 bloemenzaadzakjes verdelen. Ook de Regionale Landschappen en imkers zetten hun schouders mee onder de actie. De verpakking bevat 20 gram zaden voor bloemen zoals klaprozen, korenbloemen, boekweit, dille of koriander. Dat is voldoende voor het inzaaien van 40m². “Als alle bloemenzaadzakjes ingezaaid worden verwachten we deze zomer 73 hectare aan bloemenvelden waar onze bijen van kunnen profiteren”, klinkt het.

April en mei zijn ideale zaaimaanden als je dit jaar nog wilt genieten van de bloemenpracht. Hoe later op het jaar je zaait, hoe later de bloemen bloeien, maar hoe langer er een voedselvoorraad is voor de bijen. Of zaai in de maand september voor opkomst in de lente van 2021.

Door het coronavirus is de geplande verdeling van de zaadzakjes door de gemeenten en de Regionale Landschappen voorlopig uitgesteld. Meer info over de nieuwe data zal verschijnen op www.vlaamsbrabant.be/bloemenakker

Gerelateerde artikels