arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlaams Erfgoedbomenproject genomineerd voor Europa Nostra Awards

2 min. leestijd
Een onderzoeker neemt genetisch materiaal van een erfgoedboom. © Europa Nostra

Als organisatie geeft Europa Nostra een stem aan burgers die zich inzetten voor cultureel erfgoed. Door het bewustzijn te vergroten over de waarde van cultureel erfgoed voor Europa fungeert Europa Nostra als doorgeefluik tussen de burgers en de EU-instellingen. De organisatie pleit voor de integratie van erfgoed in het EU-beleid en het veiligstellen van adequate financiering, en door actief bij te dragen aan het EU-beleidsdebat en het beleidsvormingsproces.

De Europese Prijzen voor Erfgoed / Europa Nostra Awards werden in 2002 door de Europese Commissie in het leven geroepen en worden sindsdien beheerd door Europa Nostra.

De Awards identificeren en promoten beste praktijken in het behoud en de opwaardering van materieel en immaterieel cultureel erfgoed, stimuleren de grensoverschrijdende uitwisseling van kennis in heel Europa, vergroten het publieke bewustzijn en de waardering van het Europese culturele erfgoed en moedigen verdere uitstekende initiatieven aan door de kracht van het voorbeeld.

Erfgoedbomen

Heel wat projecten uit heel Europa zijn genomineerd in diverse categorieën. Opvallend in dit rijtje is het Vlaamse Erfgoedbomenproject. Dit onderzoeksproject beschermt het genetisch en cultureel erfgoed van monumentale bomen in Vlaanderen door hun nakomelingen te kweken. Door betrokkenheid van de gemeenschap, educatie en de praktische implementatie van conservatiemethoden creëert het een overdraagbaar model dat erfgoedbehoud, biodiversiteit en klimaatactie met elkaar verbindt.

‘Het gaat om bomen die een impact hebben op hun omgeving, bomen die oud zijn, betekenis hebben’, zegt bomenexpert Wim Peeters. ‘Bomen die een culturele en genetische erfenis hebben, worden behouden door ze te vermeerderen. Dat is vrij uniek. Zo uniek dat het project meedingt naar de European Heritage Awards. Maar zelfs als het project niet de eerste prijs wegkaapt, kan het belang niet overschat worden.’

Het publiek kan meestemmen voor de publieksprijs van de Europa Nostra Awards. De prijsuitreiking gebeurt in oktober.

Meer info: https://vote.europanostra.org/

 

Bron foto: Een onderzoeker neemt genetisch materiaal van een erfgoedboom. © Europa Nostra

Gerelateerde artikels