arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

VLM stimuleert landbouwers om aan biodiversiteit te werken

1 min. leestijd
Biodiversiteit © VLM

In 2022 werkten 3.689 landbouwers via een beheersovereenkomst met de Vlaamse Landmaatschappij aan meer biodiversiteit. 

Zij kregen daarvoor op 28 april een vergoeding. In totaal gaat het om 16,7 miljoen euro, goed voor een oppervlakte van 12.032 hectare aan maatregelen voor biodiversiteit en landschap in Vlaanderen.

Landbouwers met een beheerovereenkomst versterken op vrijwillige basis en in ruil voor een vergoeding de biodiversiteit, bouwen aan het landschap of dragen hun steentje bij aan verschillende milieudoelstellingen. Zo leggen ze onder andere graskruiden- en bloemenstroken, hagen, houtkanten en andere houtige kleine landschapselementen en ​ soortenrijke graslanden aan, en onderhouden ze die. Die plekken vormen een thuis voor heel wat typische planten en dieren. Daarnaast zijn er ook veel voordelen voor de landbouw en de maatschappij: zoals bestuiving, natuurlijke plaagbeheersing, waterzuivering, waterinfiltratie, waterberging, erosiebestrijding en koolstofvastlegging.

 

Bron foto: Biodiversiteit © VLM

Gerelateerde artikels