arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Volkstuinen als wapen tegen klimaatopwarming

2 min. leestijd
Volgens de Duitse wetenschapper Jürgen Pietsch kunnen volkstuinen daarbij een belangrijke rol spelen

De opslag van koolstof in de bodem kan kooldioxide en andere klimaatschadelijke koolstofverbindingen uit de aardatmosfeer verwijderen - een belangrijke bijdrage aan klimaatbescherming. Volgens de Duitse wetenschapper Jürgen Pietsch kunnen volkstuinen daarbij een belangrijke rol spelen.

Volgens Pietsch kunnen bodems ongeveer vier keer zoveel koolstof opslaan als vegetatie en meer dan twee keer zoveel als de atmosfeer. Eerdere concepten hadden betrekking op de renaturatie en vernatting van heidevelden of landbouw. Maar tuingronden waarop groenten en fruit worden verbouwd, slaan door hun humusgehalte ongeveer vijf keer meer CO2 op dan landbouwgrond. Pietsch berekende dat alleen al in de volkstuinen van Hamburg tot 50.000 ton CO2 permanent kan worden opgeslagen.

Meer lezen: garten-landschaft.de

Gerelateerde artikels