arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Wespennest Vlaanderen

2 min. leestijd
© Wespennest Vlaanderen

Vroeger was het heel eenvoudig. Wespennest gezien? Brandweer bellen. Tegenwoordig wordt het belang van sociale wespen hoog ingeschat.

Ze maken integraal deel uit van een gezond ecosysteem en zijn bondgenoten voor de mens. Ze ruimen afval op (vlees en rottend fruit bijvoorbeeld), vangen veel insecten en spelen zelfs nog een rol voor de bestuiving van planten. Helaas zijn er nog heel veel mythes, die de angst voor de geelzwarte zwerkschuimers op BBQ-feesten aanwakkeren.

Wespennest.vlaanderen gaf een mooie brochure uit voor openbare besturen en het grote publiek. Veel aandacht voor de verschillen van wespen met bijen, hommels en zweefvliegen. En natuurlijk ook voor determinatie van de inheemse hoornaar of de Aziatische hoornaar, een soort die niet weg te branden is uit de actualiteit.

Teneur van de teksten is makkelijk samen te vatten. Bel niet naar de 112, maar ga kijken op www.wespennest.vlaanderen. Niet elk nest moet worden verdelgd. De boodschap is duidelijk, wespen zijn nuttige dieren. Enkel bij overlast moet er worden ingegrepen.

Ook in Nederland probeert men positieve aandacht te geven aan sociale wespen. De Nederlandse Wespenstichting heeft een zeer informatieve website. Zij trainen ook medewerkers om nesten te verplaatsen in plaats van ze te verdelgen. Daar wordt ook bijzondere aandacht gegeven aan de gevolgen van het overmatige gifgebruik van wespenbestrijders, die ook niet wars zijn van desinformatie, vooral dan over hoornaars.

Meer info kan je vinden in de folder.

 

Bron foto: © Wespennest Vlaanderen

 

Gerelateerde artikels