arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Zieke olmen langs de Leie worden vervangen

2 min. leestijd
Zieke olmen langs de Leie worden vervangen

Langs de Leie tussen Deinze en Ooigem (Wielsbeke) worden zieke olmen verwijderd en vervangen. Deze bomen hebben last van de olmenziekte waardoor ze zo goed als afgestorven zijn. Ze kunnen een gevaar vormen voor de veiligheid van onder meer jaagpadgebruikers en kunnen ook gezonde bomen aantasten. De Vlaamse Waterweg nv plant de nieuwe bomen aan in het najaar 2019.

De meerderheid van de zieke bomen bevindt zich in de gemeente Zulte, waar 45 van de 700 olmen langs de Leie vervangen moeten worden. In totaal worden 105 olmen van de 1.600 langs de rivier gekapt wegens ziekte.

De bomen zijn een belangrijk onderdeel van het landschap en dus vervangt De Vlaamse Waterweg nv ze door nieuwe exemplaren. Het merendeel van deze nieuwe bomen zijn opnieuw olmen, maar dan wel een resistente soort waardoor de kans heel klein is dat ze opnieuw ziek worden. De andere bomen die aangeplant zullen worden, zijn ratelpopulier, zomereik, zomerlinde, zwarte els en Hollandse linde.

Gerelateerde artikels