arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuilvormige hybride eik ‘Crimschmidt’
Quercus x bimundorum ‘Crimschmidt’

Quercus x bimundorum ‘Crimschmidt’ (syn Quercus ‘Crimson Spire’) is in Amerika toeval ontstaan door eikels te zaaien van onze zuilvormige eik (Quercus robur ‘Fastigiata’). Achteraf bleek dat die zuilvormige eik bestoven werd door Quercus alba, de witte Amerikaans eik die bekend staat om zijn prachtige rode en paarse herfstkleur.

De hybride is als het ware een verbroedering tussen de oude wereld en de nieuwe vandaar de Latijnse hybridenaam “Bimundorum”.

Het resultaat van die kruising is verbluffend: Een zuilvormige eik met rode herfstkleur. Het blad is iets dieper gelobd dan dat van onze zomereik en het heeft geen last van meeldouw. Door zijn smalle vorm kan de boom ook gebruikt worden waar als straatboom of langs de oprit maar ook op andere plaatsen in de tuin kan een zuilvormige boom een bepaald accent leggen.

Tijdens de herfst verkleurt het blad rood en wordt dan geleidelijk bruin, maar het valt nog niet af. Dit gebeurt pas in april, kort voor het nieuwe blad verschijnt. Zo bied de boom ook gans de winter beschutting voor de vogels en kan hij gebruikt worden waar inkijk van de buren een probleem is.

Kenmerken

Plantensoort: Boom
Gebruik: Solitair, Solitair (snoeivorm), Windbreker
Min. hoogte: 1200 cm
Max. hoogte: 1500 cm

Bijzondere kenmerken

Bloeiperiode: April - Mei
Bloemen:
Enkel mannelijke katjes zijn opvallend in april-mei
Vruchten:
Eikel
Bladkleur: Groen
Bladeren:
Gelobd en meeldauwvrij
Bladhoudend / bladverliezend: Semi bladhoudend

Standplaats en vereisten

Schaduw: Halfvolle zon, Zon
Vochtigheid: Droog, Normaal
Zuurtegraad: Kalkrijk, Neutraal
Winterhard: Ja
Zoutgehalte: Matig
Onderhoud:
Vraagt weinig snoei
Cultivars:
‘Crimschmidt’ syn: ‘Crimson Spire’

5 Kwekers met in assortiment Zuilvormige hybride eik ‘Crimschmidt’

Bekijk de lijst met kwekers