arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwerpen-Berchem | Hof Van Nauwelaerts

Berchem

Het Hof van Nauwelaerts was oorspronkelijk een hoeve die diende als woon- en werkhuis voor kunstschilder Joris Nauwelaerts. De hoeve was omgeven door een tuin die als bosperceel werd aangelegd. Er werden veel bomen op een kleine oppervlakte geplant, aangevuld met grote massieven van Rododendron en Hulst, die een zeer donkere indruk nalieten.

Hof Van Nauwelaerts in Antwerpen-Berchem
Hof Van Nauwelaerts in Antwerpen-Berchem

In 1990 werd het domein verkocht aan de stad Antwerpen. De woning kreeg een aparte horecaconcessie en de tuin werd een openbaar buurtpark dat stelselmatig werd omgevormd.

In 2015 kreeg men vergunning voor het rooien van enkele bomen zodat er meer licht en openheid kon gecreƫerd worden in functie van sociale veiligheid. Samen met de zeer betrokken buurtbewoners werd een nieuwe structuur voor het parkje ontworpen. Dit was de start van de heraanleg die werd gefaseerd over 2 plantseizoenen tussen 2016 en 2018. Aansluitend werd de speeltuin vernieuwd en kregen de parkwegen een afboording met cortenstaal en een nieuwe toplaag.

  • adres: Lodewijk van Berckenlaan - Dianalaan, Berchem
  • oppervlakte: 0,5 ha
  • ontwerper: stadsbestuur (Peter Leyn)
  • groenaanleg en -onderhoud: stadsbestuur
  • afboording parkwegen: Green Road, Wichelen