arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwerpen | De Tuinen van Brooklyn

Antwerpen

De Brooklyn-site ligt op de rand van de wijk Luchtbal, op de overgang tussen parkgebieden en natuurlijke ruigten. Een spoor- en wegberm verbindt de site met de natuurgebieden Oude Landen en Rozemaai.

De Tuinen van Brooklyn in Antwerpen
De Tuinen van Brooklyn in Antwerpen

Het projectgebied wordt begrensd door een aantal straten en bevat het vroegere Witplein, een belangrijke ontmoetingsruimte voor de buurt. Alle bebouwing in dit woonblok werd vernieuwd en het middenplein kreeg een make-over. Door de gewijzigde opdeling van de ruimte ontstonden nieuwe opportuniteiten. Tijdens participatiemomenten werd gepeild naar de wensen van de buurtbewoners en bij de aanleg werd hiermee optimaal rekening gehouden.

Ontwerp

Het uitgangspunt was om een leesbare en uitnodigende wijk te creëren met een heldere padenstructuur en een tuin met 2 verschillende sferen. Speelnatuur wisselt af met formelere speelruimtes die gericht zijn op verschillende doelgroepen. Dit speelweefsel is veilig gelegen in het binnengebied. Het trapveld werd naar de straatzijde verplaatst om zo meer met de wijk aan te sluiten. Een groene buffer rond de gebouwen verduidelijkt het onderscheid tussen privaat en openbaar domein. Het groene karakter van het noordelijk deel sluit aan op de landschappelijke kenmerken van het natuurgebied Oude Landen. Het bestaat uit een natuurlijke en reliëfrijke groenstructuur en bevat wadi’s en extensieve graszones. Het zuidelijke deel sluit qua karakter aan op het formelere gebied van de wijk Luchtbal, met herkenbare afgebakende ontmoetingsplekken voor verschillende gebruikers.

De beplanting is zoveel mogelijk inheems, onderhoudsvriendelijk en afgestemd op seizoensbeleving (bloei, herfstverkleuring, zaadvorming, voorjaarsbloeiers). Ze ondersteunt de samenhang tussen de verschillende ruimtes. De ‘gele draad’ doorheen het project is de aanplant van grote aantallen geelbloeiende Cornus mas. Alle paden wateren via kasseigoten af naar de centrale wadi. De gebouwen hebben groendaken, ook het overtollige hemelwater komt in deze wadi terecht.

  • adres: Philadelphiastraat, Brooklynstraat, Argentiniëlaan en Dublinstraat, Antwerpen
  • oppervlakte: 2,35ha
  • ontwerp: Stramien, Antwerpen
  • groenaanleg: Groencreatie Vermeer, Geel
  • groenonderhoud: groendienst