Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwerpen-Ekeren | Hagelkruispark

Ekeren

Het Hagelkruispark is een jong park dat nog volop in ontwikkeling is. De bouw van een nieuwe gymhal, speeltuin voor de kleinsten en nieuwe verlichting zorgden voor een nieuwe dynamiek in het park. Door de afwezigheid van een duidelijke padenstructuur werd er een nieuw ontwerp met logische looplijnen uitgevoerd in halfverharding.

  Hagelkruispark in Antwerpen-Ekeren
  Hagelkruispark in Antwerpen-Ekeren

  Na de uitvoering van deze werken in 2018, was de wens van het districtsbestuur om dit park verder op te waarderen en kleurrijker te maken. De groendienst ging intern aan de slag met het uitwerken van een beplantingsplan voor de verschillende zones.

  Langs de straatzijde werd er gekozen voor een robuuste beplanting van Rosa ‘Short Track®’. Deze laagblijvende rozensoort gedijt erg goed, heeft een lange bloeitijd tot half oktober, groeit makkelijk dicht als bodembedekker en heeft ook een hoge zoutresistentie. Dit is belangrijk in functie van het sneeuwvrij maken van de voetpaden grenzend aan het park.

  In de zijkant werd gekozen voor een mix van kleurrijke beplanting in diverse hoogtes. Aan de zijde van de parkeervakken werd gekozen voor een lage beplanting. Voor de beplanting tegen de hoge afsluiting van de buren, werd geopteerd om hogere vaste planten en heesters te gebruiken. Zo wordt een samenspel gecreëerd van verschillende hoogtes met een rijk kleuren palet. Het geheel is afgedekt met een laag houtsnippers als onkruidwering.

  In de ovale boomvakken voor de gymhal werd er gekozen voor de aanplant van speelse, meerstammige Acer freemanii ‘Autumn Blaze’ die zorgen voor een contrast met de strakke gymhal. De typische herfstverkleuring zet de bomen ook in het najaar nog in de schijnwerpers. Als onder beplanting in deze boomvakken is er gekozen voor een kleurrijke vaste plantencombinatie om een mooie en aantrekkelijke inkom van het park te creëren. Het is een combinatie van kleurrijke, bijenvriendelijke en robuuste beplanting die de inkomzone van het Hagelkruispark ten volle accentueert.

  • adres: Oorderseweg 83
  • ontwerp, aanleg en beheer: groendienst Ekeren