arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwerpen-Ekeren | Praireituin Sint-Lambertuskerk

In oktober 2017 werd vanuit de groendienst een voorstel gedaan om de omgeving van de Sint-Lambertuskerk te vernieuwen. De oude en grotendeels versleten beplanting was aan vervanging toe en een kleurrijke beplanting zou de kerk als centraal punt bij het binnenkomen van Ekeren extra versterken. Voor het ontwerp werd een kleine prijsvraag uitgeschreven waarbij de criteria esthetisch, duurzaam en vandalismebestendig vooropgesteld werden als belangrijkste aandachtspunten.

Prairietuin Sint-Lambertuskerk in Ekeren
Prairietuin Sint-Lambertuskerk in Ekeren

De ontworpen beplanting is van het type ‘prairietuin’ met aandacht voor een doordachte, bijenvriendelijke en kleurrijke plantenkeuze. In functie van de aanwezige grafzerken en nieuw geplaatste grondspots werd er voor een aangepaste beplanting met variërende hoogtes gekozen. De beplanting bestaat uit een mengeling van vaste planten en specifieke prairiebeplanting.

Er werd in het ontwerp rekening gehouden met schaduw, half-schaduw, half-zon en zonnige kanten. In het ontwerp moest vooral rekening worden gehouden met de schaduw die de bestaande bomen geven. Er werd voor een mooie en rustige samenstelling gekozen, waarbij de looks van een prairietuin overheersen, maar waarbij ook voldoende stevige en robuuste planten zijn voorzien die het onderhoud beperken en de bodem bedekken. De groendienst van de afdeling Ekeren plantte alles aan per zone, en dit volgens het vooropgestelde beplantingsplan dat bij het ontwerp geleverd werd. Als afwerking werd alles bedekt met lavakorrels. Die zijn rijk aan luchtporiën en verbeteren zo de lucht en waterhuishouding in de bodem. Dit op zijn beurt zorgt voor een sterkere beworteling en een betere plantengroei. Ook wat betreft het onderhoud houdt een afdeklaag van lavakorrels meer onkruid tegen.

  • adres: Markt, Ekeren
  • oppervlakte: 600 m² (excl. paden, verharding en grafzerken)
  • ontwerper: Jan Spruyt, Buggenhout (Jakoba Heyvaert)
  • groenaanleg en -onderhoud: groendienst