arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwerpen-Merksem | Het groene hart

Merksem

Antwerpen-Merksem | Het groene hart

Het groene hart in Antwerpen-Merksem

Het projectgebied is geen groot park maar eerder een groene zone met verschillende losse onderdelen. Er zijn een aantal parken, zoals het Gemeentepark aan de Van Heybeeckstraat, het Hof van Roosendael en het Runcvoortpark. Andere grote groene gebieden zijn de begraafplaats Van Heybeeck, het sportcentrum De Rode Loop en het voetbalstadion Jef Mermans.

De parken in het centrum van Merksem vormen groene eilanden in een bebouwde omgeving. Het masterplan voor deze Merksemse parken stelt een globale aanpak voor en bekijkt alle parken als een samenhangend geheel.

Het doel is om de belevingskwaliteit en samenhang van de groenstructuur te verbeteren en ‘sport’ en ‘groen’ zoveel mogelijk te verzoenen.

Het masterplan heeft de ambitie om van de drie parkeilanden één groene kern in het centrum van Merksem te maken. De maatregelen mogen het park niet verdelen maar moeten de drie parken zowel ruimtelijk als functioneel met elkaar verbinden. Zo kunnen de parken als één groen geheel ervaren worden en krijgt Merksem een groene long waar het aangenaam vertoeven is. Er ontstaat een ruimte om enerzijds tot rust te komen en om anderzijds actief te recreëren.

Verschillende onderdelen van het masterplan zijn ondertussen uitgevoerd, andere staan in de planning. Zo trokken in november 2012 de eerste kindjes in het nieuwe kinderdagverblijf en werd op 1 december 2012 een nieuw loopparcours feestelijk ingelopen. Het Runcvoortpark kreeg in 2015 een mooi inkomplein aan de Rodeloopstraat. De aanleg van een compleet nieuwe padenstructuur, voor de verschillende parken is in 2017 volledig uitgevoerd. Momenteel zijn de plannen in opmaak voor de heraanleg van de Terlindenhofstraat en de Speelpleinstraat: de twee straten die de parken met elkaar verbinden. Ook de ingang van het Runcvoortpark aan de zijde van de Terlindenhofstraat wordt op termijn vernieuwd.

  • Adres: zone begrensd door de Terlindenhofstraat, Nieuwedreef, Rodeloopstraat, Kroonplein, Dr. M. Timmermanslaan, Van Heybeeckstraat en Annuntiatenstraat.
  • Ontwerp: Stadsontwikkeling (W. Asselberghs)
  • Groenaanleg en -onderhoud: Stadsbeheer-groendienst district Merksem