arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwerpen-Merksem | Urnenbos De Eekhoorns

Merksem

Om tegemoet te komen aan de vraag van bewoners naar alternatieve begraafmogelijkheden werd op de begraafplaats een urnenbos aangelegd.

De keuze viel op een open perk van 1500 m² dat ruimtelijk de begraafplaats en het groen van het Merksemse Fort verbindt. Door deze zone zo in te richten betekent ze een uitbreiding van het lintvormig groen in de verstedelijkte rand.

Urnenbos De Eekhoorns in Antwerpen-Merksem
Urnenbos De Eekhoorns in Antwerpen-Merksem

Men betreedt het perceel via een weg door een haagstructuur. Men komt vervolgens in een met groen omsloten kamer waar rust heerst en men voldoende intimiteit vindt om afscheid te nemen. Het aangeplante urnenbos omsluit een strooiweide. Door de aanleg van een ‘bloementafel’ voorkomen we dat bezoekers her en der in het bos of op de weide bloemen leggen. Voor de aanleg van het urnenbos zelf is gekozen voor de aanplant van inheemse bomen zoals Berk, Beuk, Walnoot, …

Een bijkomende meerwaarde voor het aanpalende fort van Merksem is de aanwezige biodiversiteit van de fauna. Om die reden werd het urnenbos aangeplant met voedselbomen voor eekhoorns en een heesterbeplanting met verschillende soorten bessen die voedsel voor vogels bieden.

Dankzij de aanleg van het nieuwe urnenbos telt de stad Antwerpen momenteel reeds 5 van dit soort gedenkplaatsen.

  • adres: Zwaantjeslei, Merksem
  • ontwerp, aanleg en onderhoud: groendienst