arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwerpen-Wilrijk | Kolonel Slaterplein

Wilrijk

Wilrijk | Kolonel Slaterplein

Kolonel Slaterplein in Wilrijk

Het Kolonel Slaterplein is gelegen in de wijk Valaar. Het pleintje ligt vlak voor de kerk Sint-Jan-Evangelist en was vroeger vooral een parkeerplaats met wat Symphoricarpos en Lonicera die jaarlijks werd geschoren. Voor de groendienst waren de randvoorwaarden bij de opmaak van het ontwerp het behoud van 2 monumentale kastanjebomen aan de inkom van de kerk en het behoud van 2 mooie, grote platanen aan de overzijde van het plein.

Er werd gekozen voor een modern ontwerp met gebogen betonnen elementen waartussen de beplanting werd aangebracht. Onder de platanen, waar voorheen een vlakte van voetpadtegels lag, werd geopteerd om deze te verwijderen en Hedera colchica ‘Arborescens’ aan te planten. Hierdoor wordt meer wortelruimte gegeven aan de platanen, wat de bomen op termijn zeker ten goede zal komen.

De andere plantvakken werden opgeplant met Geranium xcantabriense ‘Biokovo’, Persicaria amplexicualis ‘Speciosa’, Nepeta xfaassenii ‘Six Hills Giant’, Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ en Sedum ‘Matrona’. Behalve de Geranium die in een volgend plantseizoen wordt vervangen door een andere soort, doen al deze planten het op deze locatie uitstekend. Er werd ook 1 nieuwe boom aangeplant, nl. een Liquidambar styraciflua ‘Moraine’.

Omdat op dit pleintje jaarlijks een kerstboom wordt geplaatst, werd er in het ontwerp ook een plek voorzien waar een bodemhuls werd geplaatst. Op deze manier kan er elk jaar een boom worden geplant in plaats van te moeten werken met betonnen gewichten.

  • Adres: Kolonel Slaterplein, Wilrijk
  • Ontwerp: Deinst stadsontwikkeling (S. Franceschi)
  • Groenaanleg en -onderhoud: Groenaanleg