arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Avelgem | Volkstuin Oeze Lochting

De volkstuin, genaamd ‘Oeze Lochting’, is naast het Sociaal Huis gelegen. Het is de bedoeling dat dit project sociaal zeer laagdrempelig is. Om specifieke sociale doelgroepen waarvoor begeleiding en ondersteuning heel belangrijk zijn, erbij te betrekken, gebeurt de organisatie vanuit het Sociaal Huis. De aanleg gebeurde door de gemeentelijke technische dienst. Een eerste fase werd in 2015 en de tweede fase in de lente van 2018 verwezenlijkt.

Volkstuin Oeze Lochting in Avelgem
Volkstuin Oeze Lochting in Avelgem

Ontwerp

Het perceel bezit een vierkant gedeelte van 30x29 m en een smal rechthoekig deel van 48x9 m. In het grote deel zijn er 15 volkstuintjes van elk ca. 12,5 m² en 2 grotere gemeenschappelijke moestuinen.

De bestaande kleine appelboomgaard werd aangevuld met leiperen en bessenstruiken. Een kooi over de bessenstruiken is in de maak. Onlangs werd ook een serre geplaatst. In het smallere deel van het perceel staat een mooie notelaar. Er werden hazelaars en een fruithaag geplant en een gemeenschappelijke kruidentuin aangelegd. Eveneens werden een zithoek, picknicktafel en een fietsenstalling geplaatst. Een gemeenschappelijke berging werd gemaakt in de garage van het Sociaal Huis.

Gebruik

De gemeenschappelijke moestuinen worden bewerkt door vrijwilligers. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om voedselpakketten aan te maken. Groenten en fruit, eveneens vanuit de gemeenschappelijke delen, worden gebruikt in de kooklessen die worden gegeven in het Sociaal Huis. De ‘babbelhoek’ waar vaak allochtone gezinnen gebruik van maken, gaat bij mooi weer door in de volkstuin. Men hoopt zo om de drempel tot tuinieren te verlagen.

Dit zijn voorbeelden van activiteiten die nauw verband houden met het volkstuinieren. Naast de specifieke doelgroepen kan iedere Avelgemse bewoner zich inschrijven om een moestuintje te huren. Gehoopt wordt dat het ‘samentuinieren’ evolueert naar een positief sociaal verhaal.

  • adres: Doorniksesteenweg tussen nrs. 126 en 130
  • oppervlakte: 1350 m²
  • ontwerper: gemeentebestuur (Glenda Doeuvre)
  • aanleg: technische dienst
  • onderhoud: vrijwilligers Oeze Lochting en technische dienst