arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Beernem | Parkbegraafplaats

Beernem

Omvorming doet begraafpark Sint-Lambertus herleven

Parkbegraafplaats in Beernem

Na maanden van ingrijpende werken is het stenen kerkhof Sint-Lambertus veranderd in een mooi, groen begraafpark. De waterproblemen werden aangepakt, het rode grind werd vervangen door gras en een nieuw pad zorgt voor een veilige wandel- en fietsverbinding. Het funerair erfgoed werd in kaart gebracht en wordt opengesteld voor hergebruik of peterschap.

Het vernieuwde begraafpark is de bekroning van jarenlange voorbereiding en een grote inzet van de werkgroep begraafplaatsen en de groendienst. Voor het ontwerp deed men beroep op een ontwerpbureau dat internationale erkenning krijgt voor de aanpak van begraafplaatsen. Door deze groene verandering in hartje Oedelem krijgt deze mooie begraafplaats een duurzame toekomst.

Groene rust en onderhoudsvriendelijk

Het oude en grootste kerkhof van Groot-Beernem werd grondig onder handen genomen. Nieuwe drainage maakte een einde aan de wateroverlast op het kerkhof. De transformatie van grind naar gazon en vaste planten geeft een mooi, groen karakter en is tegelijk onderhoudsvriendelijk. Dit was sinds het verbod op chemische onkruidbestrijding immers een heel grote uitdaging.

Doorheen het begraafpark loopt nu ook een mooi pad in kasseien dat de parking verbindt met de markt. Zo vormt het park opnieuw een verbinding met het marktplein. Aan de ingang van het kerkhof werden de oude smeedijzeren kruisen teruggeplaatst waardoor de begraafplaats haar authentieke karakter terugkreeg. Ondertussen werden ook meer dan 5.000 bloembollen geplant zodat men in het begraafpark in het voorjaar kan genieten van prachtige narcissen.

Zorg voor funerair erfgoed

In de nieuwe visie op de Beernemse begraafplaatsen neemt de zorg voor het funerair erfgoed een prominente plaats in. Graven waarvan de concessie verlopen is en waarvan de concessie niet werd verlengd, worden niet altijd weggenomen. De grafmonumenten die als funerair erfgoed zijn aangeduid, wil Beernem bewaren voor zij die na ons komen. Grafmonumenten met grote erfgoedwaarde komen vrij voor hergebruik en kunnen door iedereen opnieuw in concessie genomen worden. Graven van uitzonderlijk belang worden volledig bewaard. Organisaties, verenigingen of personen die mee willen zorgen voor het onderhoud van deze graven kunnen het peterschap over een specifiek graf aanvragen. Op de begraafplaats Sint-Lambertus, Oostveld en rond de kerk van Sint-Joris zijn al graven ter beschikking voor hergebruik of peterschap. In nauwe samenwerking met de Heemkundige Kring maakte een volprezen kunsthistorica en -experte de inventaris op.

In twee nieuwe folders wordt de nieuwe visie over de omvorming tot begraafparken en het funerair erfgoed op een overzichtelijke manier uiteengezet. Deze folders bevatten ook heel wat praktische tips voor een goed onderhoud van grafmonumenten. Dergelijke tips worden ook via sociale media meegegeven.

Respect voor het verleden, klaar voor de toekomst

Het is duidelijk dat de oude begraafplaats in Oedelem heel wat troeven heeft, zowel op landschappelijk, erfgoedkundig en ook toeristisch vlak. Die troeven wil de gemeente ten volle ontplooien, met respect voor karakter en functie, en dat op een duurzame manier. Het gemeentebestuur is trots dat dit uniek stukje Oedelemse geschiedenis kan gevrijwaard worden voor de toekomst en het dorp een nieuw groen park kan geven.

  • Adres: Oudezakstraat, Oedelem
  • Ontwerp: Ontwerpbureau Malengier, Zonnebeke
  • Groenaanleg en -onderhoud: Groendienst