arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Berlaar | Kerkhofpark

Berlaar

Berlaar | Kerkhofpark

Kerkhofpark in Berlaar

Na het ontruimen van een groot aantal oude graven besloot het gemeentebestuur in 2015 werk te maken van een grote opknapbeurt en een herinrichting van de begraafplaats. Een efficiënt en duurzaam beheer, de creatie van kwalitatief openbaar groen in het dorpscentrum en een algemene opwaardering zonder het verlies van de kerkhoffunctie waren absolute voorwaarden voor een geslaagde transformatie.

In 2016 werd de opdracht gegeven om een plan op te maken dat de begraafplaats zou omvormen tot een funerair park. Waar het oude, versteende kerkhof een kille, mistroostige indruk gaf, biedt de nieuwe aanleg een rijkdom aan beweging, kleur en beleving, zonder in te boeten aan sereniteit en rust.

Het nieuwe kerkhofpark van 10 ha werd ingericht in een aantal deeltuinen die elk met een eigen thematiek voor een grote variatie aan sferen en ruimtebeleving zorgen. Zo kunnen bezoekers tot rust komen in de ‘Tuin van Herinnering’ terwijl kinderen in de ‘Kindvriendelijke Tuin’ de kans krijgen om op een laagdrempelige en speelse manier met de dood om te gaan.

De ‘Herdenkingstuin’ laat bezoekers stilstaan bij de overledenen wiens graf werd verwijderd en het fruit in de ‘Pluktuin’ biedt zowel een educatieve mogelijkheid als een sterke symboliek van de natuurlijke kringloop van het leven en de dood. Ook ecologische aspecten werden meegenomen met speciale aandacht voor bijen. Van de zanderige bodem maken zandbijen gretig gebruik en met bloemenweiden en aangepaste beplanting wil men vooral bijen en vlinders aantrekken. Dit wordt versterkt door het aanleggen van insectentorens en het plaatsen van een bijenkast.

Door leven en dood te verbinden wordt de onvermijdelijke samenhang van beide verzacht en toegankelijker gemaakt. Door verschillende artistieke en educatieve elementen te integreren verlaagt de barrière voor jong en oud om op bezoek te komen in het kerkhofpark.

In mei 2017 ging het nieuwe park open voor het publiek. Ook in de toekomst komen er nog bijkomende aanpassingen, zoals de renovatie van het dodenhuisje, het doortrekken van de haag langs de inkomlaan en een doorgang voor voetgangers zodat het kerkhof niet langer een eindbestemming is maar een doorgangspark.

  • Adres: Markt
  • Ontwerp: Ontwerpbureau Pauwels, Leuven
  • Groenonderhoud: Gemeentebestuur