Overslaan en naar de inhoud gaan

Beveren | Bijentuin Cortewalle

Beveren, in 2016 verkozen als Bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen, richtte deze tuin in n.a.v. de wedstrijd ‘mooiste bijentuin van Vlaanderen 2019’.

Een perceel in het park Cortewalle werd omgetoverd tot een bijenparadijs met als doel het probleem van de tanende bijenpopulatie onder de aandacht te brengen en oplossingen aan te bieden aan de bezoekers. Deze locatie werd uitermate geschikt bevonden omdat hier al enkele jaren aan natuurlijk graslandbeheer wordt gedaan op de minder belopen plaatsen. Ook de aanwezigheid van de druivenen kruidentuin en de grote aantallen bijenvriendelijke bomen zoals Robinia en Tilia versterkten de keuze.

Bijentuin Cortewalle in Beveren
Bijentuin Cortewalle in Beveren

De tuin bestaat uit een aangelegd deel met voornamelijk vaste planten en een natuurlijk stuk dat werd ingezaaid met een doorlevend bloemenmengsel. Hier staat naast een insectenhotel ook een op maat gemaakte en beveiligde kooi met bijenkasten in de zomer. Deze kasten worden beheerd door leden van de Wase imkersbond, die met de groendienst hebben samengewerkt voor de realisatie van dit project. De vaste plantenborder en de natuurlijke tuin worden van elkaar gescheiden door ijzeren kaders waaraan klimplanten groeien. De planten werden niet alleen gekozen voor hun sierlijkheid, maar vooral voor hun nectar- en pollenwaarde. De meeste planten hebben een naambordje en de volledige plantenlijst wordt vermeld op een infobord dat ook dienstdoet als een insectenhotel. Achteraan in de bijentuin ligt nog een zandheuvel die onaangeroerd blijft om de zandbijen daar rustig te laten nestelen.

Naast educatie is er ook plaats voor kunst. Op een prominente plaats in de bijentuin staat een reuzenbij gemaakt door mensen van de groendienst. Deze creatie is van ijzer en zal na verloop van tijd een roestige kleur hebben.

  • adres: Kasteel Cortewalle, Zwarte dreef 2
  • oppervlakte: 2750 m²
  • ontwerp: groendienst
  • aanleg: groendienst, Wase werkplaats en enkele klassen van de nabije lagere school
  • onderhoud: Wase werkplaats