arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Blankenberge | Leutegoard

Blankenberge

Blankenberge | Leutegoard

Leutegoard in Blankenberge

Het speelplein is gelegen in een oude wijk. Het terrein heeft een oppervlakte van 3.525m² en bestaat vooral uit gras, aangevuld met een brede groenbuffer van heesters en grote Italiaanse populieren.

Deze bomen zijn kaprijp en staan te dicht bij de perceelgrens. Centraal staan er nog 2 grote esdoorns. In het noordoostelijk deel bevindt er zich een bosje met naaldbomen en aan de zuidelijke kant staat er nog een oude wilg.

De bedoeling van de heraanleg was om tot een avontuurlijk speelplein te komen door aan de aanwezige elementen een aantal nieuwe toestellen toe te voegen. Het rooien van de bomen en het grote grondwerk werden door een aannemer uitgevoerd, onder leiding van de stadsdiensten Jeugd en BODI, die het ontwerp hadden opgemaakt. De groendienst voerde de plantwerken van bomen en struiken uit.

Rond de centrale esdoorns werd een avonturenparcours aangelegd. De bomen werden niet als dusdanig gebruikt omwille van de vrees voor vandalisme, maar wel werd eronder een toestel in Robiniahout gebouwd. Aan de rand werd een blote voetenpad aangelegd. Het bosje met naaldbomen werd gekapt tot op 1m boven de grond. De stammen bleven ter plaatse waartussen een evenwichtsparcours werd gemaakt, aansluitend op het doolhof dat met haagbeuk werd aangeplant. Op deze manier werden de contouren van het speelplein benut als 1 lang speelelement.

Alle nieuw aangeplante struiken en heesters hebben eetbare bessen en de nieuwe bomen zijn fruitbomen. De oude wilg aan de ingang bleef behouden en doet dienst al nestplaats voor kevers en spechten. De waterzieke hoek werd geherprofileerd en een wadi werd aangelegd met een eiland waarop een treurwilg werd geplant. Klaver werd ingezaaid als onkruidwerende laag.

Met de grondoverschotten werden enkele heuvels aangelegd waarop een tokkelbaan en 2 glijbanen zijn voorzien. Ook was er nog ruimte voor 2 voetbalgoals en op vraag van de scholen werd een atrium gebouwd met gerecupereerde arduinen boordstenen. Hiermee werden ook nog enkele zitelementen gebouwd. Massieve granieten stenen samen met een struikenbuffer van Spirea nipponica ‘White Carpet’ en enkele Prunus sargentii sluiten het terrein af.

  • Adres: St. -Elooistraat
  • Ontwerp: stadsbestuur, dienst BODI en Jeugd
  • Groen- en infrastructuurwerken: Coppens, Knokke
  • Groenaanleg en -onderhoud: stadsbestuur