arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Boechout | Groene Stap

Boechout

De aanleg van de dorpsomgeving Groene Stap paste in de vernieuwing van de dorpskern. De drukke Hovesesteenweg doorkruist het dorp en scheidt het Jef Van Hoofplein van het Sint-Bavoplein. Door de aanleg zijn de 2 pleinen met elkaar verbonden en is er een rechtstreekse doorgang gemaakt naar de groene gordel achteraan. De opdracht was om een kwalitatieve, duurzame en publieke belevingsruimte te ontwikkelen waarin ontmoeting centraal staat, naast verkeersveiligheid voor de voetgangers en fietsers.

De Groene Stap in Bouchout
De Groene Stap in Bouchout

Op het plein zijn er 2 basisscholen, een muziekacademie, een bibliotheek, horecazaken, een kerk en een cultuurcentrum. Om de urbane omgeving rond de kerk op het Sint-Bavoplein met de groenzone te verbinden, werd een veilige fiets- en wandelboulevard met bomen aangelegd. Vanaf de kerk tot de bibliotheek zijn er massieve, onderhoudsvriendelijke plantenvakken uitgevoerd met speelse vormen. De planten in de hele groene zone werden gekozen i.f.v. biodiversiteit en met aandacht voor bijen. Er werd gewerkt met bloemenweidemengsels en met intensief en extensief groen. Men kan rustig een boek lezen op de bankjes aan de leestuin van de bibliotheek. De groenzone die zich uitstrekt tot aan de molen was vroeger een grote, verharde parking.

Nu vullen een natuurlijke speelruimte, een open groenzone, een groot speeltoestel, een fontein en een amfitheater deze zone in. Het is een aangename,
veilige, openbare groene plek geworden pal in het dorp, waar mensen graag vertoeven, elkaar ontmoeten, activiteiten organiseren en kinderen kunnen spelen. Hier begint ook de autovrije zone die de poort vormt naar het beschermde landschap rond de molen en de achterliggende, rustige groene dreef aan de rand van het dorp. Er werd ook aandacht besteed aan ruimte voor water.

Naast het feit dat een deel werd onthard, zijn er ook enkele wadi’s aangelegd om regenwater te bufferen en tot een optimale infiltratie te komen.

  • Adres: Jef Van Hoofplein en Sint-Bavoplein
  • Oppervlakte: 4.00 m²
  • Ontwerp: Studiebureau Evolta (Moerbeke)
  • Groenaanleg: De Tuinman (Lint) in opdracht van Adams (Merksplas)
  • Groenonderhoud:  Werminval