arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Bonheiden | Gemeenteplein Rijmenam

Bonheiden

Al meer dan 1000 jaar is Rijmenam een bijzondere plek in de schilderachtige Dijlevallei, een dorpskern omringd door waardevolle landschappen. De laatste tijd was het een transitgemeente geworden met veel verkeer. Dankzij de herinrichting is het terug een leefbaar dorp geworden. Het groenontwerp moest de oorspronkelijke waarden van het beschermd dorpsgezicht versterken.

Gemeenteplein Rijmenam in Bonheiden
Gemeenteplein Rijmenam in Bonheiden

Straten werden voorzien van kwalitatief groen die het omliggende landschap tot in het centrum trekken. Door op een zorgvuldige manier de beplanting te kiezen wordt iedere plek anders beleefd.

Per straat werd op zoek gegaan naar typerende groenstructuren en kleuren. Tevens werd gefocust op biodiversiteit en een natuurlijke, ecologische en bijenvriendelijke beplanting. In Sint-Maartensberg is het kleuraccent wit en groen, op het Gemeenteplein werd gewerkt met wit en roze, versterkt met het bordeaux van Leverkruid en Engelwortel. Het dorpscentrum geeft een beleving van geur en kleur, en van zon en regen. Inspiratie werd gehaald uit prairietuinen en de principes van Piet Oudolf.

De plantengemeenschap is een bonte weelde van wuivende grassen en vaste planten. Er werd gekozen voor robuuste, droogteresistente structuurplanten die rijk en lang bloeien met veel variatie in bladvorm, textuur en bloeiwijze. Het jaar rond zorgen de variërende bloeitijden voor een andere beleving en uitstraling, met bolgewassen in de vroege lente tot zaaddozen in het najaar en de winter.

De structuur van het oude Frankische plein vindt men terug in de bomen: lindes geplant in een driehoek en daarrond los verspreid krentenbomen met een prachtige herfsttint. Veel aandacht ging naar de voorbereiding van de aanplant. De ondergrond werd losgemaakt en de plantzone werd gevuld met goede leem achtige teelaarde met voldoende organische stoffen, zonder toevoeging van meststoffen. De grond werd afgedekt met een beschermende toplaag van lava.

Door de centrale ligging van het plein krijgen de plantzones veel direct zonlicht. In de minder zonnige plantvakken werd gekozen voor struiken.

  • adres: Gemeenteplein Rijmenam
  • oppervlakte: Ovonde en pleintjes: 664 m² + 65 m²
  • ontwerp: Ingenieursbureau France, Lier
  • groenaanleg en –onderhoud: Tuinen Christophe Serneels (Berlaar)