arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Brasschaat | Begraafplaats Rustoord

Brasschaat

De laatste jaren is er steeds meer vraag naar begraven worden in de natuur. Dat wordt echter nog niet overal in Vlaanderen aangeboden. De gemeente Brasschaat besloot om een ecologische bosbegraafplaats in te richten naast de bestaande begraafplaats 'Rustoord'. 

Bosbegraafplaats Rustoord in Brasschaat
Bosbegraafplaats Rustoord in Brasschaat

Het gebied in kwestie is al langer eigendom van de gemeente. Het gaat om een gemengd bosperceel dat volgens de biologische waarderingskaart wordt gekenmerkt als een bestand van grove dennen met ondergroei van bomen en struiken. Er komen ook eiken en lijsterbessen in voor. 

Bij dit project staat de ecologische en circulaire gedachte centraal. Het bos wordt zoveel mogelijk met rust gelaten zodat de ecologische functies niet verstoord worden. De paden werden niet verhard, ze worden gemaaid. De materialen voor de afscheidsruimte bestaan uit eikenhouten schijven die werden gemaakt van omgevallen bomen afkomstig uit het bos, en een kleine hoeveelheid dolomietkiezel om de schijven te verankeren. 

Uitgezonderd van de afscheidsruimte zelf mogen bezoekers in het bos geen materialen achterlaten. Je zal dus geen gedenktekens, boeketten bloemen, aanduidingen, vuilnisbakken, lintjes ... vinden in het bos zelf. Het begraven zelf gebeurt ook alleen door middel van biologisch afbreekbare urnen, en de precieze locaties waar iemand werd begraven wordt ook niet meegedeeld of aangeduid. Het bos behoudt dus zijn natuurlijke karakter. 

Aangezien er werd gewerkt met materialen die ter plaatse van nature voorkomen, en gezien er voor de rest bijna geen overige materialen nodig waren, is de gemeente erin geslaagd een waardevolle en serene begraafplaats te voorzien met een minimum aan kosten. 

  • Adres: Max Hermanlei, Brasschaat
  • Oppervlakte: 8.994 vierkante meter
  • Ontwerp: gemeente Brasschaat
  • Beheer: gemeente Brasschaat en Aralea