arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Brugge | Montpellier

Montpellier is een groenzone van 1,35 ha groot gelegen in de deelgemeente Sint-Kruis. De groenzone is omsloten door een grachtwal met vijvers en dankt zijn naam aan de hoeve Montpellier, waarvan grachten als relicten zijn overgebleven. Door de aanwezigheid
van water en het groot groenpotentieel is dit een uitnodigende, stille plek.

  Landschapsgroen Montpellier in Brugge
  Landschapsgroen Montpellier in Brugge

  In samenspraak met de buurt werd een idee uitgewerkt om de zone nog aantrekkelijker te maken als park voor jong en oud, validen en mindervaliden, maar zonder afbreuk te doen aan dit uniek natuurkader. Deze plek zorgt eveneens voor een belangrijke waterbuffering voor de wijk ten oosten van de Malehoeklaan, wat werd meegenomen in het verhaal van de opwaardering van deze site.

  Er werd voor een natuurlijk beheer gekozen met inrichtingselementen en spelprikkels. De beheerwerken omvatten o.a. het omzichtig reiten van de grachten en het terugzetten van hakhout. Hierdoor werd een significante verhoging van het waterbergend vermogen van de poelen en grachten verkregen. Het voorzien van een verbinding door een brugje en een avontuurlijke brug, als speels element in de groenzone, zorgt voor een verhoogde doorwaadbaarheid.

  Het natuurlijke karakter werd behouden en op sommige plekken versterkt door aanplant van o.m. waterplanten en verwilderingsbollen. Ook zijn er extensief beheerde graszones. Genieten kan verder in de picknickzone en de vlonder aan de centrale poel.

  • adres: tussen Pijpeweg en de Malehoeklaan
  • ontwerp en aanleg parkmeubilair: Van Holme (Lo-Reninge)
  • aanleg en onderhoud groenzone: Openbaar Domein Brugge