arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Brugge | Pastoor Van Haeckeplantsoen

Brugge

Brugge | Pastoor Van Haeckeplantsoen

Pastoor Van Haeckeplantsoen in Brugge

Oorspronkelijk was dit de binnentuin van een in 1911 gebouwd herenhuis. Het huis werd in de jaren 1960 met enkele andere buurpanden afgebroken om plaats te maken voor appartementsgebouwen.

Aanvankelijk waren er plannen om de binnentuin om te vormen tot parkeerruimte, maar in 1981 kocht het stadsbestuur dit gebied en knapte het op. Ondanks de bescheiden oppervlakte kenmerkt het parkje zich door een centrale vijver en enkele bijzondere bomen, waaronder Japanse notenboom, de bonte Veldiep, moerascypressen en een indrukwekkende plataan.

De laatste jaren kwam dit parkje wat in verval. De centrale vijver had te kampen met extreem veel slibvorming en jaarlijks overstroomde een groot deel van het park waardoor het wandelpad steeds onder water kwam te staan. Hierdoor werd circulatie binnen het park belemmerd.

Daarnaast gaf de verwilderde indruk van de beplanting aanleiding tot een algehele heraanleg van het plantsoen, namelijk het baggeren van de vijver, de heraanleg van het pad en een verjonging van de groenstructuren.

Om de problematiek van de wisselende waterstand op te lossen en het pad het hele jaar toegankelijk te houden, werd gekozen om op het laagste deel van het park een houten vlonderpad aan te leggen dat ± 40 cm hoger ligt t.o.v. de huidige terreinprofilering. De natuurlijke oevers van de vijver werden behouden.

Het andere deel van het pad werd aangelegd in platines, identiek aan de voetpaden in de Raamstraat. Door de platines op te voegen met een gesloten voeg krijgt onkruid geen kans en is er dus minder intensief onderhoud nodig. Oppervlaktewater wordt afgevoerd naar de centrale vijver waar een vertraagde afvoer gebeurt.

Een 10-tal dode of zieke bomen werden gerooid. Ter compensatie werden 4 nieuwe hoogstambomen aangeplant. De boomspiegels werden aangeplant met vaste planten die onkruidgroei moeten belemmeren en een fraaiere indruk moet nalaten. Voor de beplanting werd gekozen voor schaduw- en vochtminnende planten. De overige heesterbeplanting werd verjongd.

  • Adres: Pastoor Van Haeckeplantsoen (tussen Ezelstraat en Raamstraat)
  • Ontwerp: Openbaar Domein stad Brugge (E. Geerts)
  • Groenaanleg: Mahieu nv, Oudenburg
  • Aanleg vlonderpad: Van Holme, Lo-Reninge
  • Groenonderhoud: Openbaar Domein stad Brugge