arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Brugge | Speelplein De Koude Keuken

Brugge
Speelplein De Oude Keuken in Brugge

De Koude Keuken is een voormalig kasteel- en parkdomein van ruim 22 ha. Het is gelegen in Sint-Andries, ten westen van Brugge. In het parkdomein heb je naast het kasteel een sporthal, verschillende sportterreinen, 5 jeugdbewegingen, een vijver en een speelruimte. De Koude Keuken is van groot belang voor het Brugse speelweefsel en heeft een van de grootste speelpleinen in Brugge.

Ontwerp

Voorafgaandelijk aan de herinrichting werden sedert 2014 inspraakvergaderingen georganiseerd met alle betrokken partijen. Het speelplein werd volledig heringericht waarbij een aantal speeltoestellen werden gerecupereerd. Het terrein werd in schelpvorm geprofileerd met als blikvanger een bespeelbare wadi. Deze is opgevuld met kift en rolkeien. Bij hevige regenval loopt het water over in de bestaande vijver. Over de wadi werd een gerecupereerde boomstam geplaatst als evenwichtselement.

Het speelplein is opgedeeld in een zone voor kinderen tussen 0 en 6 jaar en een zone voor kinderen van 6 tot 18 jaar.

Speelruimte voor kleuters

De kleuterspeelplaats kreeg een kastanjehouten omheining, met aan beide kanten vasteplantenborders. In deze ruimte staan een kleine glijbaan, een multifunctioneel toestel, een peuterschommel en natuurlijke klauterelementen op een heuvel die ook als ligweide kan gebruikt worden.

Speelruimte voor scholieren

In het noordelijke deel van het terrein staat een groot klim- en klautertoestel en een korfschommel. De grote glijbaan werd gerecupereerd en staat nu tussen de bomen. Verspreid over het terrein staan er klimmen klauterelementen in zand.

Er zijn 6 notelaars, een esdoorn en een moerascipres aangeplant.

Rond de jeugdlokalen blijft het snoeihout ter plaatse liggen dat mag gebruikt worden om kampen en constructies te maken.

  • adres: Fazantenlaan, Sint-Andries
  • oppervlakte: 22 ha, speelruimte: 1ha
  • ontwerper: groendienst (Tim Verhofstadt)
  • groenaanleg: Vermeulen William, Gent-Afsnee
  • groenonderhoud: groendienst