arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Brugge | Vrijheidsstraat

Brugge

Brugge | Vrijheidsstraat

Vrijheidsstraat in Brugge

Tussen een garagecomplex, een elektriciteitscabine en de straat ligt een groene zone. Deze ligt een halve meter dieper dan het voetpad en werd in het verleden beplant met heesters tegenaan de garageboxen. De overige open ruimte was ingezaaid. Het terreintje werd sporadisch gebruikt door voetballende kinderen.

In de loop van 2013 kwam vanuit de buurt de vraag om de groene zone een andere invulling te geven. Uit een rondvraag bleek dat de bewoners een speelzone wensten met zitgelegenheid en groeninkleding. Het ontwerpplan werd opgemaakt en in het voorjaar van 2015 terug aan de bewoners voorgesteld. In het ontwerp is een terraszone, een zandspeelen gazonzone voor vrij spel opgenomen.

In het ontwerp voor het terras werd rekening gehouden met andersvaliden want het werd op hetzelfde niveau als het voetpad aangelegd. Het niveauverschil met de zandspeelzone werd opgevangen met een zittrede. Hier werd 1 speelcombinatietoestel en 1 veerwipje geplaatst. Vanaf het terras tot aan de gazonzone is er een muurtje dat als extra spel- of zitelement kan gebruikt worden.

Ook werd een gazonzone aangelegd met ruimte voor balspel. Om het speelterrein veilig te maken voor kinderen en om honden te weren werd een kastanje houten afsluiting voorzien. Het terrein werd deels ingekleed met een wintergroene heesterbeplanting. Aan de straatzijde kwam er een border met bloeiende vaste planten. Tot slot werd één hoogstammige amberboom aangeplant.

  • Adres: Vrijheidsstraat
  • Ontwerp: Groendienst
  • Aanleg: Silvère Vandeputte, Deerlijk
  • Onderhoud: Groendienst