arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Damme | BijenBibtuin Sijsele

In het voorjaar van 2019 opende het stadsbestuur aan de bibliotheek een bijenvriendelijke tuin die met de titel 'De bijenvriendelijkste tuin van Vlaanderen' werd bekroond. Het was een nieuwe mijlpaal in het project #Bijdankt dat inwoners aanzet om meer bijenvriendelijk te gaan leven.

  BijenBibtuin in Sijsele (Damme)
  BijenBibtuin in Sijsele (Damme)

  De tuin bevindt zich op de grens van een woonwijk en de open ruimte. Bij het ontwerp zocht men naar een veelzijdigheid van bijenvriendelijke realisaties en inspirerende voorbeelden.

  Kosten noch moeite werden gespaard om de bijen het hele jaar rond in de beste omstandigheden te laten leven, van voedsel te voorzien en te laten schuilen. Knotwilgen werden van elders in de stad gehaald en terug aangeplant. Een beek legde men terug open. Het immense grasveld verdeelde men in verschillende thematische zones. Daarbij hield men ook rekening met kindvriendelijkheid.

  Een vijfde van de tuin is een natuurlijke speelzone met picknickruimte. In 2017 plaatsten lokale imkers enkele kasten in de tuin. Zij zijn omringd door een bloemenrijk grasland. Een ander deel van de tuin werd als nat grasland ingericht. Een vlonderpad door een rij nieuwe en veterane wilgen vormt een avontuurlijke toegang tot de tuin. Een andere zone richtte men in met eetbaar groen en een ruime bloemenweide werd aangelegd met verschillende technieken.

  Ook in de schaduw bloeien pollen en nectarrijke planten. Toekomstbomen, klimbomen, herfstverkleurende bomen, meer- en hoogstammige bomen geven een parkgevoel. Bij alle planten is er toelichting of een verwijzing naar online informatie.

  Rond het bibliotheekgebouw kunnen bezoekers inspiratie opdoen voor een meer stedelijke tuin. Zo zijn er o.a. een graveltuin en voorbeelden van verticaal groen. Extra aandacht ging naar de variatie aan bloeiende struiken, vaste planten en bloembollen met een zeer lange bloeitijd. Het stadsbestuur én de bijen zijn alle bedrijven, organisaties en personen die bijdroegen aan de tuin bijzonder dankbaar.

  • adres: Eikelberg, Sijsele
  • oppervlakte: 1 ha
  • ontwerp: Stad Damme (Chantal Van Rie)
  • groenaanleg en -onderhoud: Stad Damme i.s.m. trotse partners