Overslaan en naar de inhoud gaan

Denderleeuw | De Palaver

Denderleeuw

De Palaver is dé centrale ontmoetingsplek in de wijk Hemelrijk. De nieuwe, aangename plek biedt de kans om gemeenschapsvormende functies als spelactiviteiten voor jonge kinderen en tieners, en ontmoetingsmogelijkheden voor gezinnen en senioren te combineren. Het is een ruimte waar kwetsbare inwoners aandacht krijgen en men vele activiteiten organiseert.

De Palaver in Denderleeuw
De Palaver in Denderleeuw

Het ontmoetingshuis wordt uitgebouwd a.h.v. het STEK-model. 4 functies staan centraal, nl. ontmoeten, leren, verwijzen en politiseren. Hieraan worden 4 basisvoorwaarden gekoppeld: toegankelijk zijn, samenwerken, participatief werken en bewaken van de autonomie van elke partner. In het ontwerp voor de buitenruimte werd ingezet op het creëren van een aangename sfeer. Elke doelgroep kreeg zijn specifieke plek zonder dat het sociale interactieve aspect verloren ging. De verschillende ruimtes lopen namelijk in elkaar over. De tuinzone aan de ‘hangout’ wordt gebruikt om te chillen. Het ontmoetingscafé kreeg een extra terraszone. Tegen de gevel werden banken voorzien met het logo van De Palaver. Als er geen binnenactiviteiten zijn, blijft de buitenomgeving steeds toegankelijk.

De realisatie kwam tot stand door samenwerking tussen verschillende gemeentelijke diensten. Omdat onderhoudsvriendelijkheid een belangrijk aspect is koos men voor duurzame materialen. Schanskorven en grote betontegels geven structuur aan de tuinzones. Waterdoorlatende paden dragen bij aan het speelse karakter. De keuze voor prairiebeplanting lag voor de hand. Het lavabed en de dichte beplantingsnorm zorgen dat onderhoud zich in het 1e jaar beperkt tot het wieden van onkruid. Nadien volstaat het jaarlijks terugsnoeien van de planten. Door de variatie aan bloembollen en prairiebeplanting is er een kleurenpallet vanaf het voorjaar tot de herfst. In de winter zorgen droge planten voor een mooi wintersilhouet. Ook is een moestuin aangelegd die door buurtbewoners wordt onderhouden. Hier worden biologische groenten en vele an- dere gewassen geteeld en gedeeld.

  • Adres: Seringenlaan 1
  • Groenaanleg en -onderhoud: gemeente Denderleeuw