arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Dendermonder | Franz Courtensstraat

Dendermonde

In 2017 besliste men om de toegang tot het Administratief Centrum (AC) te herwaarderen en er een plein met fietsstalling te realiseren. De werken werden opgesplitst in 2 delen. Een eerste herinrichting gebeurde in het AC zelf waar de voorzijde werd verbouwd tot een aantrekkelijke stadswinkel. De tweede fase betrof de buitenaanleg van de zone tussen de straat en de Dender. Hier bevond zich al een parkje met het standbeeld van oudburgemeester Franz Courtens.

Franz Courtensstraat in Dendermonde
Franz Courtensstraat in Dendermonde

De stadsdiensten werkten samen een ontwerp uit om zowel een groene omkadering als spelprikkels te creëren. De majestueuze beuk en het standbeeld moesten behouden blijven. Om een groene wand te creëren en tevens parkeren te beletten werden aan de stadswinkel 2 donkergrijze, stalen boombakken geplaatst. De bakken bevatten kluitverankering, een watergeefsysteem en wandisolatie. De plantkeuze gebeurde op basis van beschikbaarheid en op kenmerken die zo weinig mogelijk overlast geven, zoals blad- of vruchtval. Men koos uiteindelijkvoor meerstammige Quercus ilex.

In het parkje werden er passende maatregelen genomen om de imposante boom tijdens en na de werken de nodige toekomstmogelijkheden te bieden. Er werden houten afschermingen geplaatst rond de wortelzone en de oude grond werd uitgezogen en vervangen door nieuwe bomengrond. Er werden wortelgeleidingspanelen geplaatst en het plantvak verruimd door de oude kasseiverharding op te breken. Aan de voet werden schaduw- en droogtetolerante vaste planten aangeplant. Om betreding te vermijden werd wintergroene Viburnum tinus geplant. Een ander plantvak werd uitgewerkt met een combinatie van bloemrijke vaste planten, siergrassen en een meerstammige Cornu kousa ‘China Girl’.

Langs de waterkant is er enkel gras dat dienst kan doen als zit- en ligruimte. Om de grote, gevelde paardenkastanje te compenseren werd een nieuwe zomereik als vredesboom aangeplant. Voor de spelprikkel koos de kindergemeenteraad voor een speelparcours met een balanceer touw, een zwevende stammenbrug en klauterlabyrint. Enkele palen van het parcours werden als penselen uitgewerkt, als hint naar de schilder Franz Courtens.

  • Adres: Franz Courtensstraat
  • Kostprijs: ca. € 302.000
  • Ontwerp: stadsdiensten groenbeleid, landbouw, mobiliteit, wegen en waterlopen