arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Genk | Pop-up tuin

Genk | Pop-up tuin

Pop-up tuin in Genk

Deze pop-up tuin kwam er op initiatief van het stadsbestuur vanuit de ambitie om het stadscentrum te vergroenen. De definitieve heraanleg van het binnenplein van het stadhuis staat gepland voor 2019. Maar daarop wilde men niet wachten en met de inrichting van deze pop-up tuin nam de stad haar voorbeeldrol op inzake de vergroening van het centrum. Het grijze binnenplein werd tijdelijk omgetoverd tot een gezellige stadstuin met een inheems bosje, zachte grasmatten en veel ander groen.

Omdat het stadsbestuur sterk gelooft in participatie werden de vele bloembakken op het plein beplant en kleurrijk versierd door enkele Genkse lagere scholen. Buurtbewoners, organisaties en verenigingen kregen met de pop-up tuin een creatieve hotspot om activiteiten te organiseren.

Iedere donderdagavond was de pop-up tuin het decor van ‘Boer op de Koer’, een boerenmarktje waar lokale handelaars hun lekkere producten verkochten en de bezoekers in de tuin konden genieten van lekkere home-made hapjes en drankjes. Dankzij de onverwacht creatieve en groene omgeving op een anders uitgestrekt grijs plein zagen heel wat leuke initiatieven het daglicht. Zo organiseerde Bibliotheek Genk er een literaire avond en werden er regelmatig yoga- en thai chi-sessies gegeven. Voor de buurtbewoners was de pop-up tuin dan weer de ideale locatie voor hun buurtfeest. Ook werd hier de Dag van het Park georganiseerd.

Eind september borg het stadsbestuur de strandstoelen op en werd er online een rondvraag georganiseerd om dit groene experiment te evalueren. De positieve feedback op deze rondvraag is meteen een goede aanzet voor de definitieve groene inrichting van dit plein.

  • Adres: Stadsplein 1
  • Ontwerp, aanleg en onderhoud: Stadsbestuur