arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Genk | Speeltuin Heempark

Genk

De voormalige speeltuin was een afgebakende plek met traditionele speeltoestellen en sloot onvoldoende aan bij de identiteit van het Milieu- en Natuurcentrum. De speeltuin bracht kinderen te weinig in contact met de natuur en bovendien strookte het uitzicht niet met de natuurlijke omgeving. De stad besloot daarom om te investeren in een nieuwe speelomgeving.

Speeltuin Heempark in Genk
Speeltuin Heempark in Genk

Innovatieve speelomgeving

Opzet was om een samenhangende en attractieve omgeving te maken waar de klemtoon ligt op avontuurlijk en natuurlijk spelen. Ook de landschappelijke identiteit van het Heempark moest versterkt en vormgegeven worden op een innovatieve en natuurlijke wijze. De speelomgeving moest meer open worden en een betere verbinding geven met het centrum, het Molenvijverpark en de Kattevennen. De nieuwe aanleg moest ook de ontmoetingen tussen een mix van bezoekers aanmoedigen.

De opdracht omvatte het ontwerp en de realisatie van een speelomgeving. Na gunning werd het ontwerp verder besproken en bijgestuurd in een werkgroep.

Natte voeten

Het basisontwerp werd na 3 participatieve consultatierondes tijdens de opendeurdag, met de buurt én met een klas bijgestuurd. De realisatie gebeurde in april 2018. Het resultaat is een allesbehalve klassieke speeltuin. De speelomgeving van het Heempark maakt dat kinderen kunnen spelen en in contact komen met de natuur, op herkenbare plaatsen maar ook op onverwachte plaatsen.

Zo heeft de transformatie naar een speellandschap bijkomende elementen gekregen zoals een vlonder, heuveltjes, een klimparcours en andere speelaanleidingen aan de beek, hooiland of bos.

Kinderen worden aangespoord om verder te gaan dan de herkenbare speelomgeving. Zo brengt het laarzenpad kinderen zowel in het bos, als aan de vijver en in de beek. De natuur ontdekken door te voelen, spelen en ervaren is de centrale boodschap.

  • adres: Hoogzij 7
  • ontwerp: Eelco Koppelaar, Apeldoorn (NL)
  • groenaanleg: Proludic speeltoestellen, Mill (NL)
  • groenonderhoud: stadsbestuur
  • kostprijs: ca. €145.000