arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Gent | Spellekenspark

Gent

Gent | Spellekenspark

Spellekenspark in Gent

Dit park kreeg na de heraanleg in 2017 officieel de naam van Spellekenspark. Dit niet alleen omdat men in een park ‘spellekens’ kan spelen, maar ook omdat ‘spelleke’ een oud Gents woord is voor poppentheater. En omdat het poppentheater Pedrolino er een plek heeft en veel jonge bezoekers trekt die ook graag ravotten in het park, was de keuze snel gemaakt.

Een statige toegangspoort en een gebogen pad in half-verharding leiden bezoekers naar de ingang van de centraal gelegen bibliotheek. Overbodige betontegels werden verwijderd en vervangen door kleurrijke, dynamische borders met vaste planten. Het paadje geeft ook de weg aan naar het poppentheater.

Via stapstenen bereikt men de speelzone voor de allerkleinsten met een houten huisje, een nestschommel en een glijbaan. Cirkelvormige grondheuvels van 1,5 m omgeven de speelzone en zorgen voor geborgenheid. Het contrast tussen kort gemaaid gras rond de heuvels en bloemrijke graslanden op de heuvels geeft een speelse toets. De houten palen in de vorm van poppenkastpoppen zijn een knipoog naar het poppentheater.

Ook oudere ‘spelers’ komen door de aanleg van een petanquebaan aan hun trekken. Skaters uit de buurt droomden van een degelijk skatepark voor beginners én gevorderden. Bij de heraanleg van het park verhuisde de bestaande skatezone naar de andere kant van de bib, waar al een voetbal- en basketbalveld was. Op 7 skatetoestellen en een betonnen ondergrond kunnen ze zich uitleven. Een berg met natuurstenen zitelementen dient als tribune of als plek om even te verpozen.

Ligusterhagen zijn prominent aanwezig in de tuinwijk die het park omgeeft. De bestaande exemplaren in het park werden hersteld, maar ook nieuwe hagen werden geplant. Solitaire bomen zoals de Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’, meerstammige Metasequoia glyptostroboides en Betula pendula doorbreken de grote open ruimtes en onttrekken minder fraaie delen van het centrale gebouw aan het zicht.

Klimplanten zoals Clematis armandii ‘Apple Blossom’, Passiflora caerulea en Clematis montana ‘Rubens’ bedekken grote delen van de zijmuren.

  • Adres: Heiveldstraat 380, Sint-Amandsberg
  • Ontwerp: groendienst (M. Kaptein)
  • Groenaanleg en -onderhoud: Groendienst