arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hamont-Achel | Stadswerf

Hamont-Achel

Hamont-Achel | Stadswerf

Stadswerf in Hamont-Achel

Bij het ontwerpen van de beplantingen aan de nieuwe stadswerf werd men geconfronteerd met verschillende uitdagingen. Vooral de noordelijke oriëntatie van de plantvakken vóór het gebouw en de hoogte hiervan beperkte de plantenkeuze.

Het meest beschaduwde deel van het plantvak werd ingekleed met een combinatie van laagblijvende planten zoals Hosta ‘Francee’ en Vinca minor ‘Alba’. Deze zorgen voor een maximale gronddekking. De schaduwminnende Hydrangea aspera ‘Macrophylla’ werd in groepjes aangeplant en geeft het nodige volume.

De 8 regenputten die in de plantzone liggen moeten steeds bereikbaar blijven. Om ze te camoufleren werd Nepeta racemosa ‘Grog’ gebruikt. Vooral de gesloten groeiwijze en de langdurende, rijke bloei maakt deze vaste plant een ideale keuze.

Het hele jaar door valt er wel iets te beleven: voorjaarsbloeiende narcissen, zomerbloeiende vaste planten als Nepeta en Salvia, en de herfstbloeiende Aster ‘Asran’. De bronskleurige Molinea ‘Heidebraut’ toont de weg naar de hoofdingang. Ook de Koelreuteria met lampionachtige vruchten geeft een mooi contrast met de in wolk gesnoeide Ilex crenata.

De betonnen boombak houdt de inkomzone parkeervrij. Deze is gevuld met Cornus kousa ‘China girl’ en Carex als onderbeplanting.

De hemelwaterputten hebben een capaciteit van 80.000 lt en vangen het hemelwater op van 1600m² dakoppervlakte. Dit water wordt gebruikt voor het sanitair en om de veegwagen te bevoorraden. De overloop van deze putten komt uit in een wadi, waar het water in de ondergrond kan infiltreren.

De parking werd aangelegd met grasdallen zodat ook hier het hemelwater kan infiltreren. In nood helpen slokkers om het hemelwater naar de wadi te brengen. De nieuw aangelegde bestrating rond de nieuwbouw watert via een ingenieus rioolsysteem af naar het infiltratiebekken.

  • Adres: Middenweg 5
  • Ontwerp: Stadsbestuur (T. Claes)
  • Groenaanleg en -onderhoud: Stadsbestuur