arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Harelbeke | Schooltuin AHA

Harelbeke

Naar aanleiding van de omvorming van stedelijke gemeenteschool naar kunstacademie (AHA) werd ook de steriele buitenomgeving aangepakt. De opzet was het creëren van een groene, levende wandel- en beeldentuin in deze oude en nogal grijze stadswijk

Schooltuin AHA in Harelbeke
Schooltuin AHA in Harelbeke

Er is in de tuin een duidelijk contrast tussen harde geometrische lijnen enerzijds, en natuurlijke vormen of beplanting anderzijds. Er werd een strak pad in stapstenen voorzien, dat functioneel is maar toch een speels effect heeft door de lage bodembedekkende vaste planten (Waldsteinia ternata) tussen de tegels. In de tuin werden verschillende gladde betonblokken voorzien als sokkel voor het exposeren van kunstwerken.

Op een terras met robuuste tafel en zitbanken kan men tussen de kunstwerken in het groen praten, verpozen, … Deze plaats kan ook gebruikt worden om kunst vorm te geven. De academie wordt zo naar buiten gebracht. Een ruime, gerecupereerde fietsenstalling met waterdoorlatende klinkers flankeert de ingang en stimuleert zachte mobilteit.

De natuurlijke beplanting bestaat uit ongeschoren massieven met wintergroene heesters (o.a. Viburnum tinus en Skimmia). Ook zijn er steeds terugkerende combinaties van groepen vaste planten, doorweven met repeterende accenten van structuurvormende vaste planten. Meerstammige Acer griseum en Cornus kousa var. chinensis zijn als karaktervolle structuren aangeplant. Er werd een schaduwtuin gecreëerd met aandacht voor texturen en blad- vormen. Geometrische patronen in de beplanting worden gevormd door blokken van Prunus lusitanica 'Angustifolia', een groen knipoog naar de sokkels.

  • Adres: Tientjesstraat-Veldstraat
  • Oppervlakte: 500 m²
  • Ontwerp: groendienst Harelbeke (Yann Raes)
  • Groenaanleg en -onderhoud: groendienst Harelbeke