arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hasselt | Vredespark

Hasselt

Hasselt | Vredespark

Vredespark in Hasselt

Eens een ruimte voor outsiders, nu een ruimte voor insiders. Een parking voor pendelaars werd een park voor de wijkbewoners. De drukbevolkte wijk Runkst, gelegen achter het station, schreeuwde al lang naar een kwaliteitsvolle groene oase. Er gingen jaren aan voorbereiding vooraf. Zowel de plannen voor Hostel H als de ontwerpplannen voor het achterliggende park kwamen regelmatig op tafel in vele overlegmomenten met de buurtbewoners.

Met de start van de bouwwerken in 2014 werden 7 grote platanen verplaatst naar de achterzijde op het terrein, in afwachting van een nieuwe bestemming in de parkzone. Toen het jeugdhostel en het woonproject ‘wonen in Central Park’ in de afwerkingsfase belandden werden ook de plannen voor het park concreter.

De grijze verzegelde ruimte maakte zeer snel plaats voor een open, groen park. De verplaatste bomen deden het uiteindelijk zo goed in hun nieuwe omgeving dat ze met allerlei klimstructuren mee geïntegreerd werden in de speelzone voor de grotere kinderen. 

De kleinere kinderen kregen een aparte speelzone met aangepaste speelelementen. Alles kan gadegeslagen worden vanop de picknickbanken of vanop de hangmatten in de boomgaard. Kinderen maken met go-carts en fietsjes ook veelvuldig gebruik van het netwerk van wandelen fietspaden, dat doorheen het park loopt. Een diagonaal betonnen pad tussen het glooiend aangelegd park zorgt ook voor een vlotte doorsteek van Runkst naar het station en het centrum van de stad. Verder zijn er op vraag van de buurtbewoners ook een hondenweide en enkele petanquebanen aangelegd. Centraal in het park vangt een grote wadi al het hemelwater op, zowel van het park als van de gebouwen.

Honderdtwintig nieuwe bomen en verschillende houtkanten geven in de komende jaren meer body en uitstraling aan het park. De binnentuin tussen het jeugdhostel en het woonproject werd strak aangelegd met een aantal zitbanken, gescheiden door groene stroken met vaste planten en dennenbomen.

Er wordt geen ruimte meer gegeven aan gemotoriseerd verkeer. Aan de rand van het park werden alleen nog enkele bezoekersparkeerplaatsen voorzien.

  • Adres: Spoorwegstraat-Vredestraat
  • Ontwerp: Groendienst i.s.m. ARA, Antwerpen-Berchem
  • Aanleg park: NV Kumpen, Hasselt
  • Groenaanleg: Dolmans Landschaping, Beringen