arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hasselt | Wijktuin De Tesch

Hasselt

Hasselt | Wijktuin De Tesch

Wijktuin De Tesch in Hasselt

Op vraag van enkele bewoners in de nieuwbouwwijk De Tesch vormde het stadsbestuur een deel van een braakliggend terrein om tot bewerkbare grond. Samen met de groendienst en de dienst wijkwerking werd er een project opgestart met een gezamenlijke grote moestuin.

Bewoners met groene vingers leerden er één jaar lang ‘samen’ tuinieren. Ze kregen principes aangeleerd zoals pesticidevrij tuinieren en het nut van composteren. Maar tegelijk werden er ook afspraken gemaakt en vormde zich een soort stuurgroep. Die organiseerde op regelmatige basis activiteiten: een oogstfeest, een soepbedeling, de schenking van groenten aan een sociaal buurtrestaurant, …

Na een jaar telde De Tesch al zo’n 30 tuiniers. De gemeenschappelijke tuin werd daarop aangevuld met een 26-tal kleinere perceeltjes. Opstartende tuiniers leren de kneepjes eerst op het gemeenschappelijke perceel vooraleer ze een individueel tuintje kunnen bewerken.

Dankzij dit project groeide de cohesie van de buurt. Zo werd onder begeleiding van een schrijnwerker uit de wijk een gezamenlijk tuinhuis gebouwd en leverden de tuintjes, mede dankzij de bewoners van de nieuwe bijenkasten, al heel wat succesvolle oogsten op.

  • Adres: J.S. Bachlaan
  • Ontwerp: Groendienst in samenspraak met de tuiniers
  • Aanleg: Technische dienst