arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hemiksem | De groene wandeling

Hemiksem

Hemiksem | De groene wandeling

De  groene wandeling in Hemiksem

De Scheldeboorden van Hemiksem kleuren opnieuw groen. De littekens van de uitgegraven klei en het zware industriële verleden maken plaats voor fris groen. De afgelopen jaren werd er geïnvesteerd in beleefbare groengebieden en dit zowel door private ontwikkelaars als door de eigen gemeentelijke groendienst.

Langs de steenweg die Hemiksem van noord tot zuid in twee splitst, werd een groene parkeerzone gecreëerd. Ze vormt een groene poort die uitnodigt om de rest van het achterliggend gebied te ontdekken. Daar werden alle exotische bomen vervangen door nieuwe aanplantingen van streekeigen plantgoed. Ook wordt de Japanse duizendknoop in het ganse gebied intensief bestreden.

Langs de Schelde gaan groen en recreatie hand in hand. Zo werd er een hondenloopzone aangelegd. Samen met de lokale vissersclub investeerde men in natuurlijke oevers voor de visvijver om ook hier een hogere ecologische waarde te creëren. Bovendien werd een saaie grasvlakte op een speelse manier verwilderd met specifieke aandacht voor bijen. Er verrees een groot bijenhotel en een stuk grond werd ingezaaid met een zaadmengeling die goed is voor zowel vlinders als bijen. Daarnaast werd een kleine kersenboomgaard aangelegd. Toch blijft er voldoende ruimte over voor kinderen of jeugdbewegingen om te spelen. Door het maken van wilgenpoorten en de toegang te versterken met een wilgendreef trekken de verschillende groenzones ook meer bezoekers.

De site is ondertussen ca. 21 ha en is nog steeds in ontwikkeling. Noodwoningen van WOII worden actief aangekocht, afgebroken en omgezet naar natuurgebied. In 2016 opende het ecologisch landschapspark en prachtig belevingspark ‘den Akker’.

Maar de visie en plannen stoppen niet. In de toekomst wordt er een bijkomende zone van 8 ha toegevoegd. Dit aaneengesloten groengebied zal zo de waardevolle ecologische verbinding tussen de zone rond het Callebeekveer en het bestaande abdijpark creëren. Dit plan past perfect binnen de visie van de groene ring die men rond de ganse gemeente wil realiseren.

  • Adres: Antwerpsesteenweg; Scheldeboorden; Scheldestraat; Nijverheidstraat 27
  • Ontwerp: Gemeentebestuur; Fris in het Landschap, Gent; i.s.m. dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid, Team Natuur en Landschap, cel studie Provincie Antwerpen
  • Groenaanleg: gemeentebestuur; Natuur&Groenbedrijf Heylen, Geel
  • Groenonderhoud: gemeentebestuur; De landschapsdokters