arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogstraten | Park Den Dijk

Hoogstraten

Hoogstraten | Park Den Dijk

Park Den Dijk in Hoogstraten

In 2010 besloot het stadsbestuur van Hoogstraten om een aantal braakliggende percelen gelegen op de grens van het woongebied te ontwikkelen tot een groene rust-, ontmoetings- en speelzone. Bedoeling was een zachte overgang van het stedelijke gebied naar de aanpalende vallei van de Mark te creëren.

Het plan kwam tot stand na een participatietraject. Vanuit een ideeënwedstrijd werd een winnend ontwerp weerhouden en aangevuld met suggesties uit andere ontwerpen. Het terrein is volgens de stedenbouwkundige bestemming ingedeeld in 2 zones.

In het randstedelijk groengebied, vooraan op het terrein, situeert zich een centrale ontmoetingszone. Deze vormt het kruispunt van de aanwezige wandel- en fietspaden met aanpalende speelzones voor diverse leeftijdsgroepen.

De speeltoestellen bestaan uit duurzame materialen en nodigen uit tot avontuurlijk en fantasierijk spelen. Daarnaast zijn een aantal speel - en rustweides voorzien. Deze bestaan uit kort gemaaid gras, omgeven door een zone met ruig gras en streekeigen struiken en bomen.

De percelen in agrarisch gebied werden aangelegd als bloemenweide met een insectenhotel. Om het open karakter van de vallei van de Mark ten volle te vrijwaren werden slechts enkele bomen aangeplant. Er werd gekozen voor vruchtdragende bomen zoals kastanje en notelaar.

  • Adres: Gelmelstraat, Hoogstraten
  • Ontwerp: Krambamboul Speellandschappen, Nuhetal (DE)
  • Aanleg en onderhoud: deels gemeentelijke diensten, deels Natuurwerk, Turnhout