arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Izegem | Site Rebry

Izegem

In 2015 kocht de stad de fabrieksgebouwen van het metaalbedrijf Rebry. De site was de perfecte locatie voor de aanleg van een nieuwe groenzone. Ze paalt aan het jongerenontmoetingscentrum (JOC) waar ook speelpleinwerking georganiseerd wordt, en ‘De Krekel’, dat een groot sport- en recreatiedomein is in het centrum van de stad.

Site Rebry in Izegem
Site Rebry in Izegem

In de onmiddellijke omgeving liggen o.a. de topturnhal, het cultuurhuis en dienstencentrum De Leest, verschillende sportvelden, sporthallen en het zwembadencomplex, allemaal verweven binnen een groene omgeving.

De stad besloot enkele elementen van de fabriek te behouden om de herinnering levendig te houden. Fabriekstenen ruimden plaats voor meer groen, zoals 140 bomen en veel heesters en klimplanten op de spanten van de fabriek. De site werd omgevormd tot een nieuwe speelzone. Vooraan kunnen de kleinsten zich uitleven in een zandbak of op een glijbaan. Hoe dieper in de speelzone hoe ruwer en avontuurlijker alles wordt, om uiteindelijk te eindigen in het speelbos.

Er zijn heel wat betrokkenen: de jeugddienst in het JOC, de jongeren van het jeugdhuis ‘de Tunne’ en het skate park, de Schuttersgilde ‘de Bosseniers’, de hondenclub ‘de Natte Neus’, de voetbalclub Mandel United, het cultuurhuis, het dienstencentrum De Leest en natuurlijk ook de buurtbewoners. Een actief participatietraject zorgde voor de integratie van vrijwel alle noden en wensen.

De Site Rebry is een polyvalente buitenruimte geworden binnen een coherent geheel. De speelweide wordt zowel door de hondenclub als door de speelpleinwerking en andere bezoekers gebruikt. De vormgeving is hedendaags met een link naar het verleden.

De restanten van de fabriek bevatten een klimmuur en fraaie graffiti, als knipoog naar de metaal fabriek. De paden en het inkomplein bestaan uit verschillende geometrische vormen in geveegd beton met een brede grasvoeg. Het is een succesverhaal zowel op het gebied van participatie, de beoogde ontsluiting en de vorm geving, als van het intensief gebruik.

  • adres: Krekel zuid in Heilig Hartstraat 15
  • oppervlakte: 1 ha ontwerp: Atelier Gras (Gent)
  • groenaanleg: Maeyaert Aannemingen (Roeselare)
  • groenonderhoud: groendienst