arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Kortessem | Hemelspark

Kortessem
Het Hemelspark in Kortessem

Het Hemelspark in Kortessem (Guigoven) kreeg de afgelopen maanden een volledig nieuwe inrichting en bestemming. Met behulp van de ruilverkaveling kon de VLM het voormalig park omtoveren tot een natuurspeelplek voor kinderen. Het terrein is voldoende groot (ca.3 ha) en bevindt zich in het valleitje van de Winterbeek vlakbij de dorpskern van Kortessem, op wandelafstand van de jeugdlokalen van de Kortessemse jeugdverenigingen.

Na jarenlange leegstand kocht de Vlaamse Landmaatschappij op 12 september 2005 het Hemelspark aan in het kader van de ruilverkaveling Jesseren. Samen met de gemeente Kortessem werd beslist om het gebied om te toveren tot een speelzone voor de jeugd van Kortessem en omstreken. Bij de opmaak van dit plan werden de gemeente, het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, de plaatselijke scholen, de jeugdraad en de huidige beheerder geraadpleegd. Belangrijk was immers een integraal plan op te maken voor het domein en het gebied ook open te stellen voor fietsers en wandelaars.

Het Hemelspark bestaat uit verschillende speelzones: een speelheuvel, een sport- en speelweide, een speelvijver met een eiland en een speelbos. Het ruilverkavelingscomité van Jesseren koos voor een natuurlijke inrichting van alle speelzones en besteedde ook aandacht aan natuureducatie. Zo werd iedere speelzone voorzien van diverse avontuurlijke spelaanleidingen en speeltoestellen die de kinderen uitdagen om de plaatselijke natuur verder te onderzoeken.