arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Kortrijk | Overbekeplein

Kortrijk

Het Overbekeplein ligt nabij het historische stadsdeel en de Sint-Maartenskerk. De herinrichting van dit plein drong zich op omdat de ondergrondse parkeergarage lek bleek en de toegankelijkheid voor nooddiensten niet meer verzekerd was. Bovendien waren de winkelpanden afgesloten van het commerciële district, waardoor leegstand het plein in een negatieve spiraal duwde. De herinrichting diende een nieuwe uitstraling te geven aan de handel, alsook een spelelement te incorporeren om jongeren te inspireren. Alle participatiegroepen werden betrokken bij de opmaak van het ontwerp.

Overbekeplein in Kortrijk
Overbekeplein in Kortrijk

Het vroegere plein had 2 niveaus die de toegankelijkheid en doorwaadbaarheid beperkten. Zowel de stedenbouwkundige als de menselijke schaalgrootte werden in detail onderzocht. Niet alleen de aanpalende appartementen maar ook het overzichtelijke ruimtebeeld geven de winkels nu een tweede leven. Men reikt de hand naar vertoeven en slenteren, eerder dan naar een snelle doorgang. De ovale structuren zorgen voor een grote doorstroming en laten verschillende looplijnen en perspectieven toe. Spelprikkels zijn ingebouwd zoals een doelschopplaats, een ligkuil en gekleurde stapstenen. Zitten, verpozen, ontdekken, bekijken en ontmoeten worden gefaciliteerd en wakkeren sociale duurzaamheid aan. Het onderhoudsvriendelijk beplantingsconcept voorziet in schaduw, verkoeling en vegetatieve contrasten in kleur, blad en massa.

De meerstammige Zelkova serrata zorgen met hun brede  parasolvormige kronen voor maximale schaduw en groene bladmassa voor de hogergelegen appartementen. Voor de kruidenlaag is Euphorbia characias, Stipa tenuissima en Epimedium perralchicum x ‘Frohnleiten’ afgewisseld met Geranium macrorrhizum ‘Spessart’. Er is gekozen voor variatie in bladvorm, seizoensverkleuring en fris kleurenpalet. De planten zijn in een grofkorrelig boomsubstraat geplant om voldoende zuurstof toe te laten en een toekomst te bieden met een beperkte waterhuishouding op het garagedak. Aan de kerk zijn extra bolklimopstruiken aangeplant om het groene karakter te versterken en de bijenpopulatie in de stad te ondersteunen. Het onderhoud is beperkt tot een opschik in het voorjaar en beperkte snoei van de bomen om de kruidlaag te laten floreren.

  • oppervlakte: 2500 m2
  • ontwerp: Avantgarden (Wijnegem)
  • algemene aanleg: Ockier Wegenbouw (Kuurne)
  • groenaanleg en -onderhoud: Steenhaut (Deerlijk)