arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Kortrijk | Sint-Amandsplein

Kortrijk

Kortrijk | Sint-Amandsplein

Sint-Amandsplein in Kortrijk

Het Sint-Amandsplein ligt in het centrum van de wijk Overleie en was volledig verhard om tal van stedelijke functies te kunnen vervullen: terrassen voor de horeca, vrijdagavondmarkt, parkeerplaatsen, … De buurt heeft een volks karakter en de omwonenden maken graag gebruik van de openbare ruimte. Het sprak dan ook voor zich dat zij hun inbreng hadden in het ontwerp.

In de nieuwe aanleg werden een aantal eilanden gecreëerd met centraal een stenige hoofdruimte en een bespeelbare nevenruimte, met daarrond een groene omranding als buffer voor de straat en de parkeerplaatsen. Omdat deze werden behouden, bleef er dus nog veel verharding over. Maar toch kwam er een groene invulling voor het plein door enkele bomen aan te planten en alle boomspiegels te verruimen en te beplanten.

Uiteraard werd de markante plataan gespaard en om hem te benadrukken wordt deze ’s avonds belicht. Rond de boomstam werd een houten zitplateau gemaakt. De boomspiegel werd gevoelig uitgebreid en beplant met vaste planten. Aansluitend op het houten podium werd een speelzone ontworpen waarbij enkele speeltuigen op een valdempende ondergrond werden geplaatst.

De groene omranding van de verschillende eilanden werd uitgewerkt met parterres van vaste planten. Het is een nonchalant geordende beplantingslaag geworden met sterke, wintergroene planten en enkele bloemrijke accenten. De beplantingslaag is ca. 40 cm hoog, met enkele uitschieters van ca. 80 cm. De beplanting heeft een open karakter zodat er op het plein zichtrelaties blijven doorheen de planten en de bomen. Er werd ook een langwerpige houten zitbank geplaatst die een mooie en levendige combinatie vormt met haar betonnen sokkel en met de andere verharding.

  • Adres: Sint-Amandsplein
  • Ontwerp: Studio Basta, Kortrijk
  • Groenaanleg: LVR Groenonderneming, Tielt
  • Groenonderhoud: stadsbestuur