arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Lint | Woonzorgcentrum Zonnestraal

Woonzorgcentrum Zonnestraal in Lint

In het voorjaar 2014 startten de bouwwerken voor een nieuw woonzorgcentrum (WZC) in het centrum van Lint. Het werd een 4-jarig project waarbij het sterk verouderde gebouw werd vervangen door een nieuw comfortabel WZC met een capaciteitsuitbreiding van 60 naar 83 woongelegenheden. De nieuwbouw en bestaande gebouwen werden geïntegreerd in een geheel nieuwe site met bijhorende doordachte omgevingswerken. Van in het begin werd de filosofie gehanteerd om de stijl van de groenaanleg door te trekken naar naburige locaties zoals het Oudstrijdersplein en het ontmoetingscentrum De Witte Merel met de nieuwe sporthal. Op die manier blijft de eenvormigheid in stijl en functionaliteit bewaard. De omgevingswerken rond het OCMW-gebouw en het nieuwe WZC Zonnestraal vormen het pilootproject voor de heraanleg van de verdere omgeving en de eerder genoemde locaties. Deze werken gingen eind 2018 van start.

Ontwerp en aanleg

Voor de zitbanken werd een wedstrijd uitgeschreven waarbij de keuze viel op de eigentijdse creaties van een kunstenares die blokjes uit gebakken aarde combineert met inox-vlakken. Deze banken en geometrische structuren in diverse verschijningsvormen fungeren ook als architectonisch element in harmonie met de omgeving. Zo werd eveneens een achthoekig pleintje met zitgelegenheid aangelegd in het tuingedeelte voor personen met dementie. Voor de beplanting werd hier vooral met kruiden en bloeiende of aromatische planten gewerkt.

Na afwerking van elke bouwfase nam de gemeentelijke groendienst zowel het ontwerp als de uitvoering van de plantsoenen volledig voor haar rekening. Enkel de grond- en constructiewerken werden uitbesteed.

Doelstellingen

In de omgevingsaanleg worden verschillende doelstellingen nagestreefd. Omwille van de pesticidetoets zijn de verhardingen bijna uitsluitend uitgevoerd in geborsteld of print-beton waarbij kleur en type de functie aanduidt. Brandwegen zijn zoveel mogelijk uitgevoerd in gazon met honingraatbewapening of zijn voorzien van een leuke vormgeving. In de beplanting wordt naar éénvormigheid gezocht in heesterblokken en bomen. Voor de vaste planten is geopteerd voor sterke prairietypes. Er is eenvormigheid in verlichtingsarmaturen, fietsenstalling, …

Openheid wordt maximaal nagestreefd in de verschillende groene ruimtes zodat zowel de bewoners van het WZC als de bezoekers en wandelaars kunnen genieten van dit stukje tuin in het centrum.

In mei van dit jaar werd het nieuwe complex feestelijk ingehuldigd onder belangstelling van een talrijk publiek. Het is een eerste, geslaagde stap in de groene omvorming van hartje Lint.

  • adres: Liersesteenweg 52
  • oppervlakte omgevingswerken: 4.300 m²
  • oppervlakte gebouwen: 3.351 m²
  • ontwerp: groendienst (Jo Wolfs) en kunstenares (Elise Eeraerts)
  • groenaanleg en -onderhoud: groendienst